Dečki su bivši radnici iz prvomajske, nekada jedna od najuglednijih tvornica alatnih strojeva na svijetu.
...
i svi vrijedni strojevi, koji su nijemci samo mogli sanjat da ih imaju ,prodani za kikiriki u švabiju.
Zato sam posebno alergičan na priredbe u centru grada kao sa hrvatskim proizvodima, a ono največi doseg pekmez od uvoznih šljiva.
1960-ih među prvima u svijetu , prvomajska je izradila numerički upravljanu tokarilicu, proizvodili su CNC obradne centre sa vlastitim računalom razvijenim u ETF-u i Končaru.
1986 Instalirana je robotizirana montažna linija vlastite proizvodnje, npr. za proizvodnju automobila...
Eeeeemoj prika... Ne znam bi li plakao od sreće što ovo čitam ili pak od tuge... :( Tuzno je sto je sve rastureno, tuzno je sto vrlo malo ljudi znaju ''šta je Juga'' (a sve u svjetlu Hrv-Srb sukoba i ''svi su Srbi Jugići, a svi Jugići Srbi, a svi su četnici...) sto se na ovakve stvari sve gleda kao ''jogonostalgija'' sa svim onim negativnim predznacima... Tužno je što smo fakat bili svjetska sila (ne, ovo nije šuplja peopaganda Čaušeškog, ili onog Sssjan-Jonga iz Sjeverne Koreje... Ili Envera Hoxe...) ...
S druge strane se veselim sto ima jos uvijek ljudi koji kuže ''u čemu je štos''...
Slična spika je i sa Tvornicom papira... Strojevi doslovce vrijedniji od ''protuteže u zlatu'' - a imali su bome i po nekoliko desetaka tona

) na kojima se radilo ono što ni Japanci, ni Ameri ni Rusi ni vanzemaljci nisu mogli napraviti... Devastirano, poprodano...
Najtuznije je sto su neki zavrsili i - u starom zeljezu... :ubise:
Sory na OFF TOPICU.. Znas kako se kaže... :o ''Morao sam...'' Ili za nase kolege iz Beograda: ''Sa severa sam, shvati me...''

(ovo tko kuzi - kuzi...

Znajte samo da nema veze sa ''jugonostalgijom'' i sa ''prodajom tvornica'')