Autor Tema: Rog Touring buđenje iz mrtvih  (Posjeta: 17716 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wecomakina

Rog Touring buđenje iz mrtvih
« Odgovori #15 : 10 Srpnja, 2012, 17:06:37 »
evo savjet za sic,ne znam od kud si ali ako si iz zagreba trk u nedjelju na hrelic i biraj kakav zelis...onda,daj daaaalje da vidimo sta se radilo :)

puffhh

• Gost
« Odgovori #16 : 10 Srpnja, 2012, 17:22:32 »
Hahahahah..Iz Zagorja sam..Do Hrelića imam 40 km..Ak sjednem u auto, natočim nafte, pojedem čevape tam i popijem pivu, istrošit ću se za jedan pošten novi sic. Mislim da ću preko njuškalo uzet neki, ili mi možda uleti kakav stari bicikl, pa skinem s njega.

Bit će večeras update, stavljaju se žice na obruče..Sve je fino vizualno dokumentirano ;)

puffhh

• Gost
« Odgovori #17 : 11 Srpnja, 2012, 00:45:19 »
Eto, sljedi update..

Vikendom se radilo manjim tempom, pa i su i takvi rezultati..
Uglavnom, u centu zbivanja su bili obruči, špricanje i postavljanje žica na njih..Začudo ,cijeli dan sam ubio na tu radnju, a nisam niti jedno "ispleo" kak spada"..

Slike:

[/IMG]

Uglavnom, jedan kotač sam ispleo, samo kaj ide u strašnu osimicu..Malo sam ga nakon slikanja poravnao, ali daleko je to od finog centriranja. Tim ću se morat sutra patit. Nakon te radnje sve će ići silaznom putanjom, i projekt će se lagano privoditi kraju ( barem se nadam :D)

..................................................................................................
Žice sam također čistio od višegodišnje oksidacije..Uzeo sam finiji brusni papir i jednu po jednu ( njih 72). Izuzetno zamoran posao.
Preko noći sam ostavio navoje žica i niple u otopini benzina i acetona. Sljedeće jutro sam niple malo protrljao krpicom, i praktički su ko nove:

[/IMG]

..................................................................................................
Hm...Šta se još radilo..Rastavio sam osovine do zadnjeg djela, sve počistio, pobrusio, i doveo do maksimalnog sjaja.
[/IMG]

To je ugrubo to. Sutra sljedi sastavljanje drugo kotača i centriranje ( uspješno nadam se). Onda ćemo staviti lagere na osovine, pričvrstit iz na ramu, stavit vilicu i upravljač, i već tad će se vidjeti karakter vozila..

Sutra bude isto update. Noć

puffhh

• Gost
« Odgovori #18 : 11 Srpnja, 2012, 02:21:16 »
Eto. čovjek prodaje identičan bicikl. Samno kaj je bio dosljedniji u restauraciji. ( Crte na obručima i blatobranima) Stvarno predivan primjerak, za kojeg ne traži neke strašne novce..Još koje desetljeće i njemu ide cijena gore :)
http://www.njuskalo.hr/ostali-bicikli/bicikl-rog-kompletno-restauriran-oglas-5359045

Offline MOSQUITO

« Odgovori #19 : 12 Srpnja, 2012, 00:20:00 »
Evo ,nadobudni prijatelju da ti i ja malo pomognem.Mogao bih i kuditi,ali neću ti kvariti volju.
Dakle ,gume koje tražiš možeš naći u Bosni,ista je šara(profil), jedino što sad piše "Made in Srbija" ,cijena je 10 KM(40 KN).
Ja sam sebi kupio u B. Kostajnici.
Dalje,što se tiče centriranja stvar je malo delikatnija.Teško ćeš shvatiti pisanim i opisanim savjetima.Najbolje je u "živo"vidjeti.
Ali da ti bar kažem nekoliko stvari:glavčina se prvo složi jer će ti kasnije trebati sa osovinom da bi centrirao kotač.
Osovina mora na obje strane jednako "viriti" van.
Konus i kontra maticu dobro zategni,a drugi konus i maticu zategni tako da se osovina lagano vrti uz minimalnu zračnost.
Za ovu radnju ti je potreban spec. uski ključ(13),jer ako ih nisi kontra dotegao može doći do samodotezanja osovine.
Možeš si pomoći tako da tu "nesigurnu" stranu staviš na LIJEVU stranu i tako će onda imati tendenciju da se odvrne i ne može doći do samodotezanja.
Žice stavljaš PRVO,ja ih zovem UNUTRAŠNJE,znači one koje provlačiš izvana ka unutra.Ide svaka druga,onda staviš drugu stranu,opet svaka druga. Na obruču se stavljaju u svaku četvrtu rupu.Ako stavljaš prvo vanjske onda ćeš imati velikih problema pri postavljanju unutrašnjih,na moto kotačima je nemoguće ne ići tim redom.
E onda idu VANJSKE žice,tu možeš POGRIJEŠITI,tu se mora TOČNO početi.Obično vanjske žice prelaze preko tri žice,onda ju stavljaš u 10-tu rupu od one sa kojom se prvom preklapa,a ispod treće ju podvlačiš tj. pleteš.
Rupe na obruču su za svaku stranu pomaknute od centra felge!(Na kineskim nisu)
Centriranje je jedna druga priča i dosta je dobro opisana na ovim int. stranicama.
Mogu samo reći da puno pomogne i najprimitivnija naprava(kakvu ja imam)koja ima fiksne pozicionere!

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #20 : 12 Srpnja, 2012, 01:16:33 »
Uffff.. Srećom da ovo nije niiišta komplicirano... :lol: :lol: :lol:
Uglavnom... Ja cu samo reci da sam vrlo nadobudno krenuo sa nekim home made uređajčićem, kao, :rofl: centrirati felgu. Uređajčić, odnosno taj moj sentering divajs je bio komad zeleza koj je glumio ''ruku'' na kojoj je bila fiksirana kreda. Poanta je bila pribliziti tu ''ruku'' sa kredom, kaaaaaao, :rofl: fuuul fuuul blizu obruca dok je kotac fiksiran ''kao na rami'' i onda je kao spika bila da ga vrtim i tamo gdje dodiruje - tamo da ga ''štelam''..
Na kraju kad se sve izvitopeilo do te mjere da je felga bila najslicnija onom matematickom znaku za beskonacnost.. Onaj ''infiniti'' - e tad sam ju taaaaako frknuo u tri mile matere da su susjedi rekli u po mrkle noći:''Franeee, Frane.. Ma je li to va zraaa-KU jena jako kriva felga le-TI?...''
Uglavnom.. Jaaaako jako pipljav posao...
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline stressman

• Antique Member
    • stress photography
  • Vozilo:: scirocco mk2 / kadett C
« Odgovori #21 : 12 Srpnja, 2012, 02:37:19 »
Ne vjerujem - prije cca mjesec dana sam takav isti Rog poklonil susjedu :) Otprilike je bio u sličnom stanju kao i tvoj. :)
as vintage as it gets

http://gordanperkovic.wix.com/stressphoto

'84. Rocco D - daily beater
'74. Kadett C - art project

Offline gundevaj

• Senior member
« Odgovori #22 : 12 Srpnja, 2012, 03:20:50 »
jebada je živa isplest obruć... pogotovo već korišteni, jer je korišteni obruć već pretrpio neka opterećenja (čitaj da je nešto kriv), onda i žbice nisu podjednako korištene... sve u svemu mnogo zeznut poso... sastavi kolo kako je bio prije ali bez velikih zatezanja nipli, i onda ga odnesi, ne nekom ko zna, već nekom ko stvarno zna dovest to u red... poz...!

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #23 : 12 Srpnja, 2012, 08:01:17 »
Citat: stressman;328245
Ne vjerujem - prije cca mjesec dana sam takav isti Rog poklonil susjedu :) Otprilike je bio u sličnom stanju kao i tvoj. :)

To i je taj, sused ga je prodal njemu:D
Nadam se da zbog toga nisi doživio stress:sok:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline oldaudijaner

• Antique Member
  • Vozilo:: Audi vozila
« Odgovori #24 : 12 Srpnja, 2012, 13:42:48 »
Eto još jednog iz plemena Rog TOURING ,neznam mu starost ali 40 godina ima sigurno.Doduše ima jednu preinaku(guvernal od pony-a) ali staviti ćemo mu orginalni.
Sada bi zbilja mogli otvoriti temu posebno,pozzdrav!
marijanko

Offline MOSQUITO

« Odgovori #25 : 12 Srpnja, 2012, 15:56:29 »
Dečki,bitna je volja i strpljenje,kao i za sve drugo.Je,ovdje malo više.Kad bih vam pokazao posao u živo,shvatili bi da nije teško.Jedino što to ne ide baš brzo,ovo je  više posao za nas IZI-RIDERE (moj engleski!)
Starost bicikla dobro procjenjujete,samo da vam pomognem obratite pažnju na hvatište zadnjeg kotača.Ovaj oldijanerov ima novije, to su imali od oko 70-te g. na dalje.Stariji bicikli su imali ravnu ušku(kotač se uglavljivao odozada,kao npr. kod Puch-a). Još su imali i španere,isto kao i Puch.

Isto tako,BAŠ stari bicikli nisu imali "kajle" na sredini već kvadratne završetke na koje su se stezale poluge pedala(bolje rješenje)
Predratni bicikli su imali upravljač fi-1" i maticu za fiksiranje vilice protiv trešnje na ondašnjim "lijepim" putevima(čitaj kaldrma)
Sad je standard 22 mm promjer volana!

puffhh

• Gost
« Odgovori #26 : 12 Srpnja, 2012, 19:53:03 »
Jao. Šta je meni ovo trebaloooo...Žice su na obruču, to je bilo lagano ali utegnut ih a da ne ispada debela osmica je več druga priča...Od zavijanja/odvijanja nipli već sam glave istih istrošio. Da sam znao kolko živaca treba, već bi bio na otpadu taj bicikl :)
Jel daruje tko dva kotača, po mogučnosti centrirana. HAHA! :D

Offline MOSQUITO

« Odgovori #27 : 12 Srpnja, 2012, 21:31:27 »
Tamo na onoj int. stranici ti između ostalog piše da niple zatežeš POMALO,to je dobar savjet,jer moraš računati kad zatežeš jedan nipl da dolazi automatski i do dotezanja drugih,zato -POMALO!
Da si bliže Sisku riješili bi stvar.

puffhh

• Gost
« Odgovori #28 : 12 Srpnja, 2012, 22:03:23 »
Proteklih par dana su bili u znaku brojke "8". Nadam se da budu sutra dvije nule..Samo trebam prvo do obližnjeg shopa po nove niple, pošto su ove unakažene.
I da..Niti jedan tutorijal nemože dočarati muku kroz koju se prolazi prilikom pritezanja žica i centriranja kotača..Negdje sam pročitao da treba zatezati svaku sljedeću niplu po četvrtinu kruga. Danas mi se desilo da neke žice imaju izuzetnu tenziju a drže se na par navoja, dok na druge možeš zašrafit niple do kraja navoja i još će biti labave. A kad se to desi jedino rješenje je da sve otupustiš i kreneš iznova. Tako će i biti.:Sve iznova pa da vidim gdje sam fulao..

Kaj se tiče ostalih stvari:
Kupio nove gripove za upravljač..Neke oldschool za 8 kn dva komada. Čaki imaju i mačje oči na vrhu :) Definitivno najeftinija solucija. (slike sutra).

Kupio Sava gumu vanjsku 90 kn..Skuplje su nego one s varijantom sajle. Kupio samo jednu, posljednju u shopu, pošto hoću dvije identične, čisto radi vizualnog dojma.

Par detalja koji bi stučnijima od mene mogli pomoći u otkivanju godišta bicikla.:
  -stražnji kotač se stavlja od centra bicikla prema iza. Možda se i da razlučiti na kojoj od fotografija.
  -serijski broj se nalazi na rami, ispod sjedala s bočne strane.
  -ako se dobro cjećam pedale nemaju kajle
  -također, prema lampi bi reko da je stariji model, pošto sam naletio na par primjera kodi imaju plastiče, pravilnijeg oblika..

Offline bruce

• Senior member
« Odgovori #29 : 13 Srpnja, 2012, 11:55:56 »
Citat: frik-ri;328242
''Franeee, Frane.. Ma je li to va zraaa-KU jena jako kriva felga le-TI?...''

Ma frik jesmo mi to imenjaci ili je to susjed Frane??