Nedavno nabavih set nareznica i ureznica za metarske standardne i fine navoje. Cijena je bila smiješna i odlučih riskirati.
E sad kad je set došao odem u dučan uzeti nešto standardnih vijaka i matica da vidim kako to frcera i vrijedi li to šta.
Meni se čini da stvar i nije tako loša, ali bih volio saznati par infromacija od ekipe ovdje.
Problem mi stvaraju nareznice M10x1,5 i M12x1,75 (standardni navoj)
Kad šublerom izmjerim vijak M10 iz dučana prije nareznice daje mi promjer 9,8mm
Nakon šta san proša vijak sa nareznicom daje mi promjer 9,5mm.
Fino se na oko vidi kako skine one oštre vrhove navoja na vijku.
I dosta "tvrdo" nareznica ide, šta nije bija slučaj sa ostalim nareznicama.
Matica fino ide ali ima lufta.
Kombinacija vijka i matice (koje sam kupio) je i na početku imala lufta ali na ovom dijelu koji sam prošao nareznicom imaju malo više lufta.
To sve skupa nebi bio problem da vida i matica koja je skinuta sa auta nema uopće lufta.
Sad me strah da nebi sjeba "dobru" vidu?
Da li "kvalitetne" nareznice skidaju šta sa navoja ili ne? Ako skidaju, koliko skinu?
Palo mi je napamet da nije problem u tome što su nove vide (ove koje sam kupio) pocinčane. Možda je njihov navoj bio dobar prije cinčanja, a onda je dobio tanki sloj koji sad nareznica ponovo skida.
Nareznicu M12 ne mogu uopće "zavidati" na navoj, kao da je nareznica ukoso. Probao sa par vijaka i svima uhvati prvi navoj i počne ga narezivati u krivo. Možda ja nakosim nareznicu pa ona počne krivo hvatati.
I ostale nareznice iz seta skidaju malo vrhova navoja ali ne toliko. I idu dosta "mekano" kroz navoj
Navoj se samo fino "zasjaji" nakon nareznice
Ureznice rade dobro i tu nisam primjetio neke probleme. I jako "mekano" idu kroz navoj.
Uglavnom, kako da provjerim da li su mi nareznice unutar nekih tolerancija da mogu s njima obraditi vijke?
Da li bi moga otići do tokara da mi "popravi" ove dvi "krive nareznice?