Autor Tema: Nareznice i ureznice  (Posjeta: 23892 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline petak

Nareznice i ureznice
« : 09 Prosinca, 2012, 20:19:12 »
Nedavno nabavih set nareznica i ureznica za metarske standardne i fine navoje. Cijena je bila smiješna i odlučih riskirati.

E sad kad je set došao odem u dučan uzeti nešto standardnih vijaka i matica da vidim kako to frcera i vrijedi li to šta.

Meni se čini da stvar i nije tako loša, ali bih volio saznati par infromacija od ekipe ovdje.

Problem mi stvaraju nareznice M10x1,5 i M12x1,75 (standardni navoj)
Kad šublerom izmjerim vijak M10 iz dučana prije nareznice daje mi promjer 9,8mm
Nakon šta san proša vijak sa nareznicom daje mi promjer 9,5mm.

Fino se na oko vidi kako skine one oštre vrhove navoja na vijku.
I dosta "tvrdo" nareznica ide, šta nije bija slučaj sa ostalim nareznicama.
Matica fino ide ali ima lufta.
Kombinacija vijka i matice (koje sam kupio) je i na početku imala lufta ali na ovom dijelu koji sam prošao nareznicom imaju malo više lufta.

To sve skupa nebi bio problem da vida i matica koja je skinuta sa auta nema uopće lufta.

Sad me strah da nebi sjeba "dobru" vidu?

Da li "kvalitetne" nareznice skidaju šta sa navoja ili ne? Ako skidaju, koliko skinu?

Palo mi je napamet da nije problem u tome što su nove vide (ove koje sam kupio) pocinčane. Možda je njihov navoj bio dobar prije cinčanja, a onda je dobio tanki sloj koji sad nareznica ponovo skida.

Nareznicu M12 ne mogu uopće "zavidati" na navoj, kao da je nareznica  ukoso. Probao sa par vijaka i svima uhvati prvi navoj i počne ga narezivati u krivo. Možda ja nakosim nareznicu pa ona počne krivo hvatati.

I ostale nareznice iz seta skidaju malo vrhova navoja ali ne toliko. I idu dosta "mekano" kroz navoj
Navoj se samo fino "zasjaji" nakon nareznice

Ureznice rade dobro i tu nisam primjetio neke probleme. I jako "mekano" idu kroz navoj.

Uglavnom, kako da provjerim da li su mi nareznice unutar nekih tolerancija da mogu s njima obraditi vijke?

Da li bi moga otići do tokara da mi "popravi" ove dvi "krive nareznice?
« Zadnja izmjena: 09 Prosinca, 2012, 20:21:55 petak »
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

PREDSJEDNIK

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #1 : 09 Prosinca, 2012, 21:59:59 »
Kod automobila M8 je uglavnom najčešće standardni navoj, dok su M10 i M12 obično metrički fini navoj, dakle korak navoja je manji od standardnog da teže dolazi do samoodvrtanja uslijed eksploatacije (mehanička i toplinska naprezanja materijala).

Imaš za kupiti mjerne lisiće češljeve koje prisloniš na vijak ili u provrt da provijeriš o kojem se koraku navoja radi.

Imaš još čak dvije vrste nemetričkih finih navoja koliko se sjećam.
« Zadnja izmjena: 09 Prosinca, 2012, 22:03:42 PREDSJEDNIK »

Offline Pišta

Nareznice i ureznice
« Odgovori #2 : 09 Prosinca, 2012, 22:02:57 »
Naravno da ti neide,jer je krivi korak,one šarafe šta si kupio u dućanu i većina standardnih ima korak Mx1 i ti si ustvari oštetio navoj sa nareznicom Mx1.75 pa ti zato ima lufta.

SCARY

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #3 : 09 Prosinca, 2012, 22:19:37 »
Citat: petak;357537
... Cijena je bila smiješna ...

eto, sam si odgovorio... jer kod reznog alata itekako vrijedi ona narodna 'koliko para, toliko glazbe'...

svi vijci moraju imati luft 1-2% nazivnog promjera tj mora biti manji... isto vrijedi i za matice, samo inverzno, znači matica je za 1-2% većeg promjera...
ako uzmeš kvalitetnu nareznicu ona na novom vijku (nebitno jeli bruniran ili cinčan ili je 'sirovi') mora ulaziti bez otpora... znači postaviš nareznicu na početak navoja npr 3 ganga i onda je klopiš da se slobodno zavrti i mora sama odraditi bar 5-6 ganga... isto vrijedi i za ureznike...

najiskrenije: baci to, skupi lovicu i kupi alat koji će ti trajati godinama...
inače najviše radim s garniturom 'fra (fabrika reznog alata) trebinje' koju je moj pokojni otac kupil dok je još bil mlad dečko, znači stara je preko 50 godina i funkcionira besprijekorno, samo se jako pažljivo radi s njom (čisti, podmazuje, održava)... za njenu cijenu si tad mogao kupiti pristojnog starijeg fiću...

PREDSJEDNIK

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #4 : 09 Prosinca, 2012, 23:06:35 »
Samo kada počneš narezivati navoje na inox materijalu jako brzo se istupi, mora biti alat legiran kobaltom ali opet se istupi samo malo kasnije.

Offline petak

Nareznice i ureznice
« Odgovori #5 : 10 Prosinca, 2012, 11:35:56 »
Samo da odagnam neke sumnje.
Navoj vijka je "izmjeren" češljem i uzeta je prava nareznica.
U tome nije zajeb.

Standardni korak navoja za M10 je 1,5, a za M12 je 1,75

Primjetih da M10 i M12 sa auta imaju fini navoj.

Pokus je odrađen sa standardnim vijcima i maticama sa njima primjerenim nareznicama/ureznicama i opet su se javili problemi koje sam opisao.

Vjerujem da je stvar u samoj kvaliteti nareznica

A koje nareznice/ureznice uzeti, a da valjaju?
Neko ime, proizvođača, marku bi volio saznati!
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

SCARY

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #6 : 10 Prosinca, 2012, 23:01:35 »
najbolji potez je da malo prošećeš po buvljacima i tam probaš naći nešto iz proizvodnje 'fra trebinje', 'fra čačak' i 'jal (jugoalat) novi sad'... zapravo sav rezni alat iz ex yu...

od ovih sada kod nas na tržištu - 'iscar' (izrael), 'walter' (njemačka), 'sandvik' (švedska), ... ali su skupi 'k'o svetog petra kajgana';)

Offline petak

Nareznice i ureznice
« Odgovori #7 : 11 Prosinca, 2012, 01:07:14 »
Malo sam pronjuškao cijene tih "pravih" nareznica/ureznica.

To je prestrašno. Jednostavno je to preskupo za ovo šta meni treba.

Htio sam samo "očistiti" vijke i matice ove moje starudije da vidim šta triba nabaviti novo, a šta ne.
A glupo mi posuđivati alat, posebno ako je ovako skup.

Odo ja do tokara da vidin oče li on reči koju pametnu

Offline Žein

Nareznice i ureznice
« Odgovori #8 : 11 Prosinca, 2012, 03:30:44 »
Pazi kakve ureznice koristis jer nisu svi navoji isti korak.

Imas m10 i 1.5 i 1.75 i jos par njih,tu ti je jos i withwortov navoj i jos dosta njih raznih
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

Offline petak

Nareznice i ureznice
« Odgovori #9 : 11 Prosinca, 2012, 09:27:18 »
Citat: Žein;357865
Pazi kakve ureznice koristis jer nisu svi navoji isti korak.

Imas m10 i 1.5 i 1.75 i jos par njih,tu ti je jos i withwortov navoj i jos dosta njih raznih

Hvala na brizi i upozorenju!

Čini mi se da sam taj dio apsorbirao!

Offline 2slow

• Senior member
Nareznice i ureznice
« Odgovori #10 : 11 Prosinca, 2012, 14:20:19 »
Ovisi i kako je vijak proizveden... Većina jeftinih vijaka ti se ne narezuje navoj već se preša ili kako već... A s time dolaze i veća odstupanja navoja...

SCARY

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #11 : 12 Prosinca, 2012, 00:56:39 »
svi vijci industrijski proizvedeni imaju valjani kalibrirani navoj ! neovisno o vrsti i usponu navoja...
pojedinačno izrađeni vijci se tokare, na tokarskom stroju se tokari navoj odgovarajućeg uspona; ili ne navoj reže s nareznicom...

isto vrijedi i za matice...

Offline YUGOABARTH

• Antique Member
  • Vozilo:: Zastava Yugo, Renault 4 TL
Nareznice i ureznice
« Odgovori #12 : 12 Prosinca, 2012, 01:06:12 »
Citat: petak;357862
Malo sam pronjuškao cijene tih "pravih" nareznica/ureznica.

To je prestrašno. Jednostavno je to preskupo za ovo šta meni treba.

Htio sam samo "očistiti" vijke i matice ove moje starudije da vidim šta triba nabaviti novo, a šta ne.
A glupo mi posuđivati alat, posebno ako je ovako skup.

Odo ja do tokara da vidin oče li on reči koju pametnu
E zato se takav alat kupovo za vreme bivše Juge, bio je kvalitetan,domać i ok cijenom. U današnje vrijeme za neke ok novce ne možeš kupit niš kvalitetno,,,sve ono što vrijedi je skupo za popiiiiizdit!! Sreća da je nono bio aktivan :D

Offline gvx

Nareznice i ureznice
« Odgovori #13 : 12 Prosinca, 2012, 18:33:02 »
Prije neko vrijeme sam kupio ureznice M4 - FRA Čačak. Platio sam nekih 20Eur, ali režu,da je gušt radit. Znači neki još uvjek radiju kvalitetno.
Problemu treba dat težinu!

Offline MOSQUITO

Nareznice i ureznice
« Odgovori #14 : 17 Prosinca, 2012, 16:30:16 »
Jedno pitanje!

I ja sam "ponosni" vlasnik starih dobrih HSS nareznica i ureznica.
Ureznice su po tri-prva,druga i treća
Navodno, sad su u prodaji SAMO jedna,koja,znači pravi navoj od O do kraja.
DA li je to točno?
Znam da su prije strojne bile po dvije.