Autor Tema: Nareznice i ureznice  (Posjeta: 23871 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

SCARY

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #15 : 17 Prosinca, 2012, 22:40:06 »
standardni navoji tj navoji I prioriteta imaju 3 gewindborera - I koji reže cca 1/3, II koji reže cca 3/4 i III koji reže završni navoj... potrebni provrt se određuje iz tablica, a često piše i na šublerima...
strojne gewindborere karakterizira dugi ulazni dio - cca 1/3 ukupne dužine reznog dijela koji je manjeg promjera od I gewindborera za ručno rezanje... i po svojim dimenzijama je znatno duži od ručnog gewindborera - 2,3-3x; i rezni dio i ukupno...
fini navoji tj navoji II prioriteta imaju 2 gewindborera - I koji reže cca 1/2 navoja i III koji reže završni navoj... s time da se za fine navoje drugačije izračunava/određuje potrebni provrt...

sve ove današnje garniture (ili pojedinačni) gewindboreri se izrađuju kao kratki strojni i redovito su 'no name'...

dečki ponavljam - čim dalje od jeftinog alata, pogotovo reznog -> jer ćeš 'sjebati i šefa i stanicu'...

ako nemaš, a trebaš - bolje plati onome koji ima kvalitetan alat i zna s njime raditi, jer možeš napraviti više (nepopravljive) štete nego koristi...

Offline deda

• Antique Member
Nareznice i ureznice
« Odgovori #16 : 18 Prosinca, 2012, 07:29:32 »
Bez kvalitete nema niš,samo zajebeš ono kaj radiš.Ja imam nareznice i svrdla još od prije II s.r.Dan danas šljakaju bez greške i niš se nisu istupili,naravno ako znaš što radiš jer se ne može samo šarafati po bilo ćemu.Ako pročišćavaš navoje po hrđavim šarafima i maticama a nisi ih prije očistio od hrđe,nema te kvalitetne nareznice i borera kojeg nećeš sjebati.Uostalom na autima nema puno vrsti navoja,pa ni ne treba cijela garnitura,nego samo nekoliko dimenzija i to jednom kupiš i imaš za praunuke.

Offline deda

• Antique Member
Nareznice i ureznice
« Odgovori #17 : 18 Prosinca, 2012, 07:30:05 »
Bez kvalitete nema niš,samo zajebeš ono kaj radiš.Ja imam nareznice i svrdla još od prije II s.r.Dan danas šljakaju bez greške i niš se nisu istupili,naravno ako znaš što radiš jer se ne može samo šarafati po bilo ćemu.Ako pročišćavaš navoje po hrđavim šarafima i maticama a nisi ih prije očistio od hrđe,nema te kvalitetne nareznice i borera kojeg nećeš sjebati.Uostalom na autima nema puno vrsti navoja,pa ni ne treba cijela garnitura,nego samo nekoliko dimenzija i to jednom kupiš i imaš za praunuke.

Offline MOSQUITO

Nareznice i ureznice
« Odgovori #18 : 18 Prosinca, 2012, 13:46:45 »
Znao sam da Skary zna znanje :)(a i Deda ,naravno)
Jasno mi je što Skary lijepo i iscrpno objašnjava.
Znači da ove ureznice što nisu 1.,2.,i 3.,već samo jedna bivaju te loše.Kolega si je kupovao,pa kaže da ga je trgovac nudio sa nekoliko,raznih cijena(valjda i kvalitete),ali nije bilo ovih po 3.
Zato sam pitao da li se onda više ne rade takove.
Inače kod nas na našem "Hreljiću" čovjek je imao(ove na tri)ureznice
po 40 kn.Valjda stara zaliha,možda ima još!

Offline deda

• Antique Member
Nareznice i ureznice
« Odgovori #19 : 18 Prosinca, 2012, 15:37:52 »
Nekada su sve naše tvornice dok su postojale i proizvodile radile jako kvalitetan alat,a danas se samo nudi nekaj bezveze i onda ljudi imaju krivu predođbu što ustvari kupuju.Ide se logikom  da ti to nije za profesionalnu upotrebu pa kupuješ jeftino,a to jeftino nije ni za kakvu upotrebu bez obzira koliko ti to treba.

Offline deda

• Antique Member
Nareznice i ureznice
« Odgovori #20 : 18 Prosinca, 2012, 15:38:12 »
Nekada su sve naše tvornice dok su postojale i proizvodile radile jako kvalitetan alat,a danas se samo nudi nekaj bezveze i onda ljudi imaju krivu predođbu što ustvari kupuju.Ide se logikom  da ti to nije za profesionalnu upotrebu pa kupuješ jeftino,a to jeftino nije ni za kakvu upotrebu bez obzira koliko ti to treba.

SCARY

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #21 : 18 Prosinca, 2012, 22:29:28 »
Citat: MOSQUITO;359228
...
Inače kod nas na našem "Hreljiću" čovjek je imao(ove na tri)ureznice
po 40 kn.Valjda stara zaliha,možda ima još!

ak ti računa 40kn ni ne trepnuvši mu daj 50kn, pogotovo ak je 'fra' čačak ili trebinje...
ma kakvo cjenkanje :aa: ostavi mu još za kavu i izljubi ga;)

------
a trgovci su priča za sebe - jako malo ih je dovoljno stručnih da znaju, s druge strane su potpuno nezainteresirani, s treće strane kupci (koji neznaju) traže čim jeftinije...

'iscar' ima sva 3 u kompletu, pa i wolframizirane i titanizirane;) ali iscar nebuš kupil za 100kn... prije za 100€...

Offline MOSQUITO

Nareznice i ureznice
« Odgovori #22 : 19 Prosinca, 2012, 13:28:25 »
Hvala Skary,znam da su povoljne,zaboravio sam napisati da su HSS

Offline gvx

Nareznice i ureznice
« Odgovori #23 : 19 Prosinca, 2012, 17:36:31 »
Bolje, kad trebaš kupiš recimo kvalitetnu garnituru M6 i napraviš poso. Idući put kupiš M8. Malo po malo imat ćeš sve što ti treba.Bolje nego kupovat neke komplet garniture po smješnim cjenama koje ne valjaju ništa. Prije malo vremena smo imali slučaj na poslu, da su nam trebali ureznici od 1,5cole witworth, cijena 800 Eur. Toliko recimo košta kvaliteta.
Problemu treba dat težinu!

Offline petak

Nareznice i ureznice
« Odgovori #24 : 20 Prosinca, 2012, 10:45:38 »
Hvala svima na iscrpnim odgovorima.

Ja bih Vas sad molio savjet na šta paziti kad bi htio sebi "složiti" jedan "set" nareznica/ureznica.

Da napomenem. Nemam namjeru raditi vijke i matice. Trebaju mi da bi "očistija" postojeće vide i matice i eventualno popravija koji malko uništeni navoj na vidi/matici.

Šta znači HSS oznaka?
Zašto su neke nareznice rascjepane?
Zašto postoje tri ureznice istog navoja? Da li meni uopće trebaju sve tri? Koliko sam uspija shvatiti tri se koriste kad radiš navoj od nule!

Može li mi netko objasniti onako vrlo jednostavno šta ja trebam?
Kako kad neukome pokušaš objasniti teoriju relativnosti:D
Ili tražim previše:o
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline ivmatic86

Nareznice i ureznice
« Odgovori #25 : 20 Prosinca, 2012, 12:33:49 »
HSS znači High Speed Steel (brzorezni čelik- može odvajat čestice materijala velikon brzinon) to je dobro. 3 ureznice služe za izradu navoja od 0, ako misliš samo čistit navoj dovoljna ti je ona treća za konačni oblik. Nareznice su rascjepane da odvojena češtica obrađivanog materijala ima di odlazit.
Nažalost na nekin totalno lošin setovima nareznica,ureznica, svrdala i slično stojioznaka HSS, pa opet nevaljaju ništa. I dalje vridi pravilo "koliko para,toliko muzike".
Kolege su preporučile dobre proizvođače, tako da je bolje kupit 1 skuplji alat koji valja...
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!

SCARY

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #26 : 20 Prosinca, 2012, 23:09:01 »
Citat: ivmatic86;359593
... Nareznice su rascjepane da odvojena češtica obrađivanog materijala ima di odlazit...

netočno...
prerezane nareznice su nekada imale puno veću primjenu jer nije bilo potrošačko društvo koje je zatupljeni alat bacalo; nego su se brusile i onda podešavale na točnu dimenziju...
danas ih uglavnom upotrebljavaju maheri koji hoće (i znaju) napraviti uske tolerancije navoja...

inače se i gewindboreri i nareznice izrađuju u određenim tolerancijama koje su navedene na samom alatu...

@petak
objasni mi kako misliš nabaviti npr M10x1 samo III ?
kad uvijek dolaze u garniturama I, II i III...

gle, ti bi moral doći do nekoga tko stvarno ima brdo reznog alata da možeš vidjeti (i opipati), i onda da se odlučiš...
ak se ne varam stari francuzljifci često imaju 2 prioritet navoja - M7, M9, M11, ...

Offline deda

• Antique Member
Nareznice i ureznice
« Odgovori #27 : 21 Prosinca, 2012, 07:10:23 »
Upravo za čišćenje navoja treba kvalitetan alat jer se kod takvog posla najviše i uništi.

Offline petak

Nareznice i ureznice
« Odgovori #28 : 21 Prosinca, 2012, 10:58:58 »
SCARY: Odgovor na tvoje pitanje je "Neznam kako" jer nepoznam tematiku. Zato i piskaram ovdje (ponekad i gluposti) da probam naučiti.
Da li mi trebaju sve tri da bi očistija postojeći navoj?

Moj francuz na kojem radim jedini van standardni navoj ima M7x1 ostali su svi pristojni. Doduše ima nešto i M12x1,25 ali mislim da to i nije neki bauk.

Probati ću napraviti popis navoja za koje bi volija naći nareznice i ureznice. Možda je to nekako najbolji način za krenuti. Onda ću viditi koliko toga mi treba i početi tražiti.

DEDA: Ovo nisan zna. Ima li neki pametan odgovor zašto je tome tako?

Možda jedna napomena nije na odmet: Svi vijci, matice, šajbe su tretirane elektrolizom tako da je ona tvrda ruzina i prljavština otišla. Neznam ima li to kakve koristi u cijeloj ovoj priči!

Rado bi se ja zaletija do tebe ili do dede, ali ZG mi je malo daleko, a nekog tko ima dobre nareznice/ureznice ovdje neznam
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline deda

• Antique Member
Nareznice i ureznice
« Odgovori #29 : 21 Prosinca, 2012, 11:35:53 »
M7 nareznice i svrdla imam ja još od mojeg starog koji je to nabavio još za doba NDH.Danas je to malo teško naći jer se gotovo nigdje ne koristi.M12x1,25 je "standarni" navoj i najviše ga ima i na talijanskim autima tak da to nije problem.Koristi se za šarafe kotača i neke nosače mjenjaća i motora,za drugo ti ne treba.Jedino sam ga koristio za popravak navoja na glavčinama za navoj šarafa kotača,jer se često zna desiti da ga vulkanizeri zeznu.
Na francuzima imaš gotovo svugdje taj M7,ali ima dosta  i M6,M5,M8 i M10,samo njihovi šarafi i matice imaju vanstandarne, za naše pojmove, otvor ključa. Nareznice i svrdla se najviše oštećuju kod pročišćavanja navoja upravo zato jer je materijal tvrd,kaljen,pa još ga hrđa tupi i zapinje po njoj,tako da treba biti pašljiv i polako napred-nazad uz dosta podmazivanja vrtit,jer inaće se potrga.