I mene čeka postupak registracije vozila, ali je situacija malo drugačija.
Dakle, ja sam prošle godine kupio vozilo koje je uvezeno iz USA - Mercedes 280 SEL.
Uvezeno je u siječnju 2009.godine i na njega su plaćena sva davanja prema propisima koji su vrijedili 2009 godine.
U srpnju ove godine sam uplatio osiguranje i pristupio tehničkom pregledu...no tu je priča za sada stala. Ja ne bih vozilo želio registrirati na PV registracijske pločice, ali zakon kaže da moram.
Zašto?
Zato što je vozilo uvezeno kao starodobnik iliti oldtimer, te se kao takvo mora i registrirati, što znači na PV pločice.
Krunski dokaz tome je potvrda o izuzeću od homologacije, zbog starodobnog statusa vozila, a ista je upisana i u carinsku deklaraciju.
U kontaktima s CVH i drugim stanicama za tehnički pregled, te s Ministarstvom prometa i veza, objašnjeno mi je da je upravo u tom dokumentu glavni "problem". Odnosno, u riječi "starodobnik" koja se u toj potvrdi spominje.
Ja se tim stanjem ne mirim, i pokušati ću ga registrirati ako ikako mogu na normalne pločice, ali nisam siguran da ću uspijeti.
Zbog obujma motora i snage, meni bi PV status znatno smanjio cestarinu, i to je koliko sam zasada proučio jedini financijski benefit tog statusa. Osiguranje sam tako i tako platio vrlo povoljno samom zato što vozilo ima više od 30 godina i što imam već dugo godina i ostala svoja vozila kod toga osiguravatelja.
Trenutno sam vozilo raskopao zbog nekih radova na njemu, a i upozoren sam da bih ipak trebao sanirati površinsku koroziju na dva-tri mjesta na vozilu koja su vidljiva, pa to želim riješiti prije nego opet krenem u boj s administracijom.
U međuvremenu sam saznao da činjenica da je vozilo stiglo u HR iz USA, a ne iz EU dodatno komplicira situaciju (premda se radi o vozilu koje je proizvedenu današnjoj EU). Pošto sam ja tako i tako planirao vratiti vozilo na EU specifikaciju (instrumenti i rasvjeta), vidjeti ću da li to čini kakav faktor u ovoj priči.
Ako netko ima iskustvo slično mome, molio bih ga da ga podijeli sa mnom, preko foruma ili na PP.