Nešto bi još dodao, znači, ono što je iritantno u cijeloj priči je nekritičko pljuvanje marki na temelju osobnih animoziteta. S druge strane, to što je neki automobil "preživio" dulje obično znači da je rađen "ziheraški" dakle da nije ponudio ništa zaista novo tržištu već je na temelju prokušanih recepata požnjeo uspjeh. Proizvođači poput Alfe, Citroena, Lancie (ima ih još) nisu bili skloni ziherašenju, no to ih je često dovodilo do bankrota. E sad, je li u redu govoriti da je Alfa hrđavo kvarljivo smeće jer su njihovi menadžeri davali (pre)veliku slobodu inžinjerima, mislim da nije. Kad pogledamo rezime tih "propalih" automobila, rješenja koja su kod njih bila pionirska, danas (ili tek) danas su sasvim normalna, postala su standard. S druge strane, golf ili kadett, iako su neupitno bili uspješni (uspješniji od Alfasud-a), ne može se reći da su ne znam kako doprinijeli tehnološkom razvoju automobila - i ovo ne mislim kao uvredu nikome, samo navodim činjenice. Pljuvati po golfu jer je neinventivan i pomalo dosadan je jednako neprihvatljivo na jednom automobilskom forumu - ali razglabati o sličnostima i razlikama, učiti od drugih koji više znaju je svakako dobrodošlo.
Citroen TA je bio revolucija kad je izašao, proizvedeno ih je gro i bio je u proizvodnji nevjerojatno dugo - zbog njega je Citroen bankrotirao. Citroen SM - gomila rješenja, od progresivnog serva do senzora za kišu i automatske regulacije snopa svjetala, Citroen upropašten po drugi puta; ali nasljeđe tog automobila jednostavno ne dopušta da ga se naziva smećem, jer da njega nije bilo, tko zna koliko bi još vremena trebalo da dođu rješenja viđena kod tih automobila.
Ključa je u različiotosti i njihovom prihvaćanju, a što se realnosti pojedinih ljubitelja marki, nekako mi se čini da su Alfisti puno realniji jer uvijek navode i sve probleme koji su mučili njihove predmete obožavanja - i to je dio šarma, dok ljubitelji nekih njemačkih vozilica uopće ne žele priznati da je moguće da se jedan golf ikada pokvari :) Ali tu sam ja malo pristran...