Pozdrav Zvone, evo me tek sad, radio sam. Ovako, od X300 sam vozio samo jednog XJRa i oduševio me. O njima ne znam puno toga kao o 308. Iako su slični, X300 je u stvari redizajnirani XJ40 i tehnički je njemu blizak.
Ovo je lijep auto, BRG boja je 1a, najbolji izbor za njega. Vidim allseason gume koje bih ja mijenjao zbog tog V-profila, ali nebitno sad, imat ćeš dovoljno vremena za to.
Iako ima pocinčane limove, nije imun na hrđu. Evo gdje je trebaš najprije potražiti :

Ako imaš mogućnosti pogledati ga na dizalici, još bolje. Odozdo vrijedi što i za sve druge aute tih godina, limarijski ništa specifično. Ne vidim dobro boju kože, je li bež, siva ili bijela. Ali sve tri su osjetljive na prljanje, sunce i vide se sva oštećenja na tim bojama. Crna bi bila najbolja, ali dobro... Inače ta koža je kvalitete kao na 308, bolja i mekša nego na prethodniku XJ40. Platno na krovu se zna odlijepiti, kod mene je to netko uradio i poštedio me muke. Meni je iznutra 300 ljepši od 308 na kojem je sve okruglo i zaobljeno.
Ako nije Amerikanac, onda je netko naknadno ugradio na haubu jaguara u skoku. Dobro je što je godište 1997. jer su za tu zadnju godinu poboljšali neke stvari na kočnicama, kardanu, diferencijalu koji je znao prije zujati, zatim bolji su ležajevi kotača i brave na vratima.
Struja mu je kombinacija Lucas/Hella/Denso i veliki je napredak u odnosu na osjetljivog prethodnika. Nisi napisao koji je mjenjač. Šestaci imaju i ručni Getrag 290 s kojim je auto osjetno življi i 4brzinski ZF automatik 4HP22 koji po meni ipak bolje odgovara ovom autu. Ako je automatik probaj istražiti kad mu je mijenjano ulje. To bi bilo svakako dobro iz prevencije napraviti. Za mjenjač u tim godinama nije dobro ispiranje mjenjača, samo zamjena ulja i filtera.
Motor sa svojih 211 ks i 300 Nm ne pruža puno, ali za jednog cruisera sasvim dovoljno. Mana ovog motora je što mu je moment dosta visoko, blizu najveće snage, pa se mora zavrtjeti da ga dohvatiš, a visoke obrtaje baš i ne voli. Ali ok, to i nije auto za jurnjavu. Prednost je što ima kratak hod klipova, pa izrazito mirno radi, kao mali BMWovi šestaci. To mu je plus u odnosu na 4.0. Razvod je lanac i s njima nema problema kao na V8 X308.
Zbog dužine motora kod pregrijavanja zna popustiti brtva glave, pa je preporučljivo iz prevencije zamijeniti termostat i pumpu vode. I negdje sam pročitao da znaju pucati ispušne grane što se lako čuje kad motor radi. Dijelova se da naći kod XK Store, Hermanna ili Limore, iako nisu baš jeftini.
Ako ga još možeš i provozati napiši dojmove. Ovako na slikama izgleda odlično. Na kraju jako bitna je i cijena. Ako je i neka prosječna mislim da je kod ovog auta odnos uloženo/dobiveno jako dobar. Ja informacije za X308 nalazim na njemačkim Jaguar forumima, jer engleski znam tek površno. Ali vjerujem da na engleskim stranicama ima puno više toga.