Autor Tema: Jaguar XJR  (Posjeta: 25817 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
Odg: Jaguar XJR
« Odgovori #60 : 29 Siječnja, 2023, 15:59:19 »
I ovaj božićni godišnji odmor sam se odvezao u Slavoniju Jaguarom. Ovaj put sa malom suputnicom, mojom unukom. Bilo nam je zanimljivo, dijete zainteresirano za registracije na autima, marke vozila... Snijega okolo bilo, ali ceste očišćene. Jag je bio prilično opterećen pa je odlično ležao. Na obilaznici oko Ljubljane sretnemo još jednog X308 iste boje, vozili smo se zajedno par km. Obostrano iznenađenje. Sudeći po užim auspusima slovenski je 4.0 atmosferac ili 3.2. Naš motor je fino disao na nižim temperaturama sa potrošnjom oko 12,5 litara.

Na putu poslušan, ali treći dan po dolasku u Hr otkazao je poslušnost. Kad se ugrije prestane sa radom jedna bobina. Imao sam u rezervi Citroena pa sam ipak bio mobilan. U cijeloj Hrvatskoj nigdje takve bobine. Nije mi se vozalo do Austrije po originalnu pa sam pristao na trodnevno čekanje Delphi bobine iz Poljske. Original je Denso, ali zasad funkcionira i zamjenska. Usput, u miru i sa dovoljno vremena napravljene još neke sitnice. Malo veći posao je bio zamjena prednjih ležajeva. Prednji lijevi je zadnjih nekoliko mjeseci bio bučniji pa sam zamijenio oba. Originalni za Jaguara, japanski Koyo a naručeni kod Hermanna. Da ne ide sve lako pobrinuli se Englezi, pa su napravili prsten ABSa i maticu glavčine odjednom. Dobro napravljeno ali trebaš poseban alat za odvrnuti ga, pa su dva ležaja i taj alat koštali oko 300 eura. Srećom posao išao po planu pa auto sad opet vozi kako treba.

Na povratku bez problema. Točio sam usput i po povratku u Njemačku premium benzin i imam osjećaj da Jag još bolje ide. Ne znam je li do toga, primjetio sam da ga više i ne blokira na 250. Osim jedne bobine, filtera goriva i par brisanja nekih grešaka nisam drugo ništa mijenjao, nisam siguran šta se desilo. Ali nisam ni presretan zbog toga jer mi se znalo dešavati da su mi auti crkavali baš kad su najbolje išli. Vidjet ćemo. Zadnje vrijeme bilo par zanimljivih vožnji do Ulma i natrag te utrka sa Teslama, nekim AMGima itd... Dobar osjećaj sa 23 god starim autom.

CX društvo

The following users thanked this post: lignja, Optimista, jeep frik, alfa fun

Offline Insima_RS

• Veteran member
  • Vozilo:: Ford Sierra MkI
« Odgovori #61 : 29 Siječnja, 2023, 17:39:25 »
Neznan šta mi je lipše, Citroen ili Jaguar... Krasan auto, i iako mi je na prvu bio neobičnog dizajna, jako je upečatljiv i s vremenom sve lipši.

The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline sarmaguru

« Odgovori #62 : 06 Veljače, 2023, 11:10:16 »
Lijepa ergela

Iznenadio me cx kako lijepe ide kad si me bio provozao.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #63 : 09 Lipnja, 2023, 21:18:54 »
Jag dobio novo ulje u motoru i kompresoru i prošao tehnički bez problema. Zasad sluša pa sam ga vozio na druženje sa autima njegove starosti i onima malo starijim pred Mercedesov muzej. Rano smo došli pa smo dobili dobro mjesto na samom ulazu u muzej.

The following users thanked this post: jeep frik

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #64 : 02 Listopada, 2024, 17:48:19 »
Evo poslije godinu i pol da osvježim temu. Jaguar je došao do 205 000 km i vozi se skoro svaki dan, što je ostavilo traga jer nemam garažu. Pojavilo se malo hrđe na stražnjem desnom blatobranu što mi zasad ne smeta.
Prije godinu dana pri hladnom startu se počelo čuti zveckanje gore u motoru. Ne uvijek, ali dovoljno često da se odlučim za zamjenu razvodnih lanaca i pripadajućih dijelova. Bilo mi je sumnjivo uvjeravanje prethodnog vlasnika da je radio razvod, iako sam pri zamjeni brtvi ventildeklova vidio nove gornje španere lanca. I bio sam u pravu, ti španeri su jedino što je zamijenjeno. Apsurdno, upravo su ti španeri uzrokovali zveckanje jer su bili nekakvi kineski poluproizvodi. Sreća da se radilo o gornjim, na kratkom lancu pa nije bilo opasnosti da preskoče.

Kupio sam Tsubaki, japanski set razvoda koji je jedan od boljih, tu nisam htio kompromise. Njihovi španeri u najnovijoj izvedbi imaju nepovratni mehanizam pa nema opasnosti i kada vrate ulje da se uvuku i naprave štetu. Inače moj auto ima poboljšanu verziju razvoda u odnosu na one iz 1999., ali opet trebao bi biti noviji tek par mjeseci da bi imao onu izvedbu koja traje koliko i auto. Kad sam sve poskidao vidim da je ovih 200 000 km neka granica za zamjenu. Još jednom pohvale za austrijski XK Store od kojeg sam nabavio većinu dijelova. Brzo slanje, komunikacija, kvaliteta dijelova, sve za pohvalu.

Sve sam radio sam, pa sam čak i uz kupnju alata potrebnog za ovaj posao uštedio oko tisuću eura, a nešto sam i naučio. Stručnjak za X308 Jaguare kod Mannheima koji ovo radi gotovo svaki dan bi mi uzeo oko 2400 eura. Posao mi je olakšalo to što ovaj motor sa kompresorom nema varijabilne remenice za bregaste kao slabiji modeli.

Original set za Jaguare od 1999. do 2000. godine je radio Sachs i ti dijelovi ne mogu doživjeti vijek auta. Ovdje se vide pukotine na vodilicama :

Od zamjene motor prede kako i treba jedan Jaguarov motor. Usput su zamijenjene još neke cijevi sistema hlađenja, preventivno dijelovi ovjesa i još neke sitnice :

Proljetos je prozujao stražnji desni ležaj kotača i crkla jedna lambda sonda. Inače ih ima četiri a kakve sam ja sreće bila je ona skuplja prije katalizatora. Zamijenjena i ona i nasuprotna te oba ležaja i zasad je sve ok.

Još sam nabavio set ležaja za kompresor. To je tek u dugoročnom planu jer sam provjeravao spirale u kompresoru i izgledaju još kao nove.

Vozio se Jag u međuvremenu još jednom u Slavoniju i natrag. Zasad toliko, idemo dalje  :klinac:
« Zadnja izmjena: 02 Listopada, 2024, 17:54:04 sigmafahrer »

The following users thanked this post: sven, sarmaguru

Offline Zvonimir1985

• Antique Member
  • Vozilo:: švabe, talijan, englez te pokoji japanezer
« Odgovori #65 : 02 Listopada, 2024, 22:21:19 »
Mom oku je stvarno jedan od najugonijih prizora taj Jag! Baš sve mi je vrhunski! Bomba i bravo za brigu!

Offline baho

« Odgovori #66 : 04 Listopada, 2024, 10:23:34 »
Svaka čast za posao  :thmbup:
da je bar svaki dan nedjelja ujutro...

Offline Zvonimir1985

• Antique Member
« Odgovori #67 : 04 Veljače, 2025, 19:01:53 »
Evo mene opet gospon!

Imam nekakvu ludu ponudu za uščuvani X300 3.2 1997. Budget verzija, ali uredna...Kao što se i prije dalo naslutiti, x308 mi je uvijek bio prvi izbor, ali kako starim ( sazrijevam ) nekako mi se i tristotka omilila...Auto je u ZG, ima nešto preko 250tkm, ali su strani papiri ( mislim da Austrija ). Nemam problem sa tim što bih pričekao još dvije godine za uvoz. Nema mi smisla plaćati 3+kEUR kad bu za dvije godine 500tinjak. Nije da mi treba tak jako!
Idem ovih dana baciti oko na limariju, na dizalicu i probat ga malo...daj mi par bitnih napomena ako ima nešto što bih posebno trebao pregledati...U svakom slučaju ako prvi dojam bude ok, onda će i na pravi pregled ( samo još ne znam kod koga u Zagrebu... ).
O ovom autu se radi:

E...a ako imaš negdje dobar i jednostavan site na kojem mogu jednostavno vidjeti razlike od najslabije opreme do najjače, šibaj pliz!

Hvala!
« Zadnja izmjena: 04 Veljače, 2025, 19:04:51 Zvonimir1985 »

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #68 : 05 Veljače, 2025, 01:27:40 »
Pozdrav Zvone, evo me tek sad, radio sam. Ovako, od X300 sam vozio samo jednog XJRa i oduševio me. O njima ne znam puno toga kao o 308. Iako su slični, X300 je u stvari redizajnirani XJ40 i tehnički je njemu blizak.
Ovo je lijep auto, BRG boja je 1a, najbolji izbor za njega. Vidim allseason gume koje bih ja mijenjao zbog tog V-profila, ali nebitno sad, imat ćeš dovoljno vremena za to.
Iako ima pocinčane limove, nije imun na hrđu. Evo gdje je trebaš najprije potražiti :

Ako imaš mogućnosti pogledati ga na dizalici, još bolje. Odozdo vrijedi što i za sve druge aute tih godina, limarijski ništa specifično. Ne vidim dobro boju kože, je li bež, siva ili bijela. Ali sve tri su osjetljive na prljanje, sunce i vide se sva oštećenja na tim bojama. Crna bi bila najbolja, ali dobro... Inače ta koža je kvalitete kao na 308, bolja i mekša nego na prethodniku XJ40. Platno na krovu se zna odlijepiti, kod mene je to netko uradio i poštedio me muke. Meni je iznutra 300 ljepši od 308 na kojem je sve okruglo i zaobljeno.
Ako nije Amerikanac, onda je netko naknadno ugradio na haubu jaguara u skoku. Dobro je što je godište 1997. jer su za tu zadnju godinu poboljšali neke stvari na kočnicama, kardanu, diferencijalu koji je znao prije zujati, zatim bolji su ležajevi kotača i brave na vratima.
Struja mu je kombinacija Lucas/Hella/Denso i veliki je napredak u odnosu na osjetljivog prethodnika. Nisi napisao koji je mjenjač. Šestaci imaju i ručni Getrag 290 s kojim je auto osjetno življi i 4brzinski ZF automatik 4HP22 koji po meni ipak bolje odgovara ovom autu. Ako je automatik probaj istražiti kad mu je mijenjano ulje. To bi bilo svakako dobro iz prevencije napraviti. Za mjenjač u tim godinama nije dobro ispiranje mjenjača, samo zamjena ulja i filtera.

Motor sa svojih 211 ks i 300 Nm ne pruža puno, ali za jednog cruisera sasvim dovoljno. Mana ovog motora je što mu je moment dosta visoko, blizu najveće snage, pa se mora zavrtjeti da ga dohvatiš, a visoke obrtaje baš i ne voli. Ali ok, to i nije auto za jurnjavu. Prednost je što ima kratak hod klipova, pa izrazito mirno radi, kao mali BMWovi šestaci. To mu je plus u odnosu na 4.0. Razvod je lanac i s njima nema problema kao na V8 X308.
Zbog dužine motora kod pregrijavanja zna popustiti brtva glave, pa je preporučljivo iz prevencije zamijeniti termostat i pumpu vode. I negdje sam pročitao da znaju pucati ispušne grane što se lako čuje kad motor radi. Dijelova se da naći kod XK Store, Hermanna ili Limore, iako nisu baš jeftini.
Ako ga još možeš i provozati napiši dojmove. Ovako na slikama izgleda odlično. Na kraju jako bitna je i cijena. Ako je i neka prosječna mislim da je kod ovog auta odnos uloženo/dobiveno jako dobar. Ja informacije za X308 nalazim na njemačkim Jaguar forumima, jer engleski znam tek površno. Ali vjerujem da na engleskim stranicama ima puno više toga.
« Zadnja izmjena: 05 Veljače, 2025, 01:30:38 sigmafahrer »

Offline Zvonimir1985

• Antique Member
« Odgovori #69 : 05 Veljače, 2025, 08:55:22 »
Hvala!

Siva koža i automatik je. Zguglao sam hrpu toga i nalazim vrlo pozitivna iskustva sa tom linijom. Čak i puno pozitivnija nego sa 308icom. Da, BRG i zadnja godina je uz stanje koje djeluje mrak ono što me najviše privuklo! Od opreme ima samo grijanje sjedala koliko sma uspio vidjeti po slikama. Ostalo je standard. Sic je na struju, ali nema memorije. Nisu mi jasni kromirani retrovizori, a znak na haubi bih i ja stavio da nije gore. Zašto amer? Kaj euro auti nisu imali znak ili!? Iskreno, 4.0 bi mi bio draži, ali nema veze jer R bi mi bio još draži. Vanden Plas još draži tak da nema smisla o tome razmišljati.
Da, mogu ga i isprobati te pogledati na dizalici. Javim čim se ulovimo i to odradimo. Navodno je u prvoj boji, ali se lak ljušti na par mjesta, a dole niti ima hrđe niti je ikad varen. Sve to zvuči malo predobro da bi bilo istinito, ali tko zna, možda me posere...
Sa cijenom sam vrlo zadovoljan ako je stanje kakvo mi je opisano.
Hvala!
Javim dojmove!
« Zadnja izmjena: 05 Veljače, 2025, 08:57:43 Zvonimir1985 »

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #70 : 05 Veljače, 2025, 10:32:19 »
S tim znakom bi mogao imat problema kod homologacije/registracije, smatra se opasnim prilikom naleta na pješaka pa se više ne stavlja, bar za EU tržište.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #71 : 05 Veljače, 2025, 13:26:28 »
Da, euro auti nisu imali taj znak. Jaguar je to ukinuo za evropsko tržište još 60ih godina baš zato, zbog ozljeda pri naletu na pješake. Te stare original figure su imale 2 vijka i bile su fiksne. Onda je Jochen Arden smislio jaguara koji ispod ima samo jedan vijak, rotira se i tako smanjuje ozljede. Uspio je proći testove, dobiti TÜV i patentirati ga. Kakav apsurd, uzimao je novce Jaguaru pred nosom za njihovu figuru. E sad, pitanje je zna li se kod nas na teh. pregledima za sve to i bi li moglo proći ako za figuru imaš papir od Ardena/TÜVa.
Ljuštenje laka je njima kao i na 308 problem na branicima, pa su česti oni sa naknadno ofarbanim branicima.
Zvonimire, moje razmišljanje oko te opreme : lijepo je znati da imaš puno opreme na autu i dobro je kod prodaje takvog auta. Ali jedino što meni od opreme u ovim godinama treba je klima, bez svega drugoga mogu živjeti.
Sretno sa evtl. kupovinom  :hi:

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #72 : 05 Veljače, 2025, 13:38:15 »
« Zadnja izmjena: 05 Veljače, 2025, 13:39:54 sigmafahrer »

Offline Zvonimir1985

• Antique Member
« Odgovori #73 : 05 Veljače, 2025, 17:09:18 »
Pojma nisam imao za tu priču o znaku! Mislio sam da je doplata jer sam ih viđao i sa i bez znaka...Neće mi biti problem skinuti ga za tehnički ako se realizira ovo...
Boja je bila presudna u ovom mom slučaju ( uz optičko stanje naravno ) te me ne bi tak narajcao da je u nekoj drugoj. Crna unutrašnjost mi je najmanje draga. Jasno mi je da se na svjetlijima godine više vide i da lošije izgleda, ali imam kolegu koji tu radi dobar posao!
Nebo nije obješeno. Nisam uspio dogovoriti susret za danas, ali nadam se da bum bar ovaj vikend skočio do auta. E da, cijenovno je povoljniji nego ovaj sa oglasa, ali opet napominjem, to je tako zbog stranih papira.
Trebam provjeriti može li on uopće prodati meni auto ako ga nije uvezao!? Zapravo, ne znam ni da li je on vlasnik vozila uopće. Moram to dobro ispitati sve...

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #74 : 27 Listopada, 2025, 18:35:53 »
Jag je u međuvremenu, ljetos dobio novi tehnički i putovanje bez plana. Pred sami godišnji odmor Mercedes je otkazao poslušnost pa smo krenuli Jaguarom. Doduše ne bez glavobolje. Par dana prije polaska odlučim zamijeniti brtve ventildeklova, a usput i svjećice. Lijeva strana prošlo dobro, a dan prije polaska uradim i drugu stranu. I nove svjećice mi pokvare jednu bobinu. Na dan polaska kupim novu bobinu i motor tada proradi kako treba.
Odmor je potrajao malo duže, navozali smo se, auto se gotovo nije hladio. Napravili smo preko 5000 km, potrošili skoro 700 litara benzina i bilo je stvarno ugodno Jaguarom putovati.

Slika na ulazu u moje selo. I tek slučajno skontam da sam ga stavio točno gdje i Citroena prije par godina  :yes: