Autor Tema: Kako uvesti, troskovi itd...  (Posjeta: 147697 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
Kako uvesti, troskovi itd...
« Odgovori #60 : 22 Listopada, 2012, 18:18:39 »
Citat: deda;347128
Dobro,ajd sad onda objašnjenje:ja odem van sam izaberem auto ,kupim ga,tamo napravim ugovor sa vlasnikom,to sam se raspitao kako i gdje i dođem u Hr na granicu i kome se obratim,odnosno kako ja sada ,mogu dalje ,ako tebi odnosno tvojoj firmi dam u daljni postupak,jel još onda ja moram nešto obavljat,ili čekam da mi sve papire sredite do registracije?Pitanje se odnosi na old taimer,noviji auti me ne interesiraju.

Deda dragi.. Postujem te kao osobu.. Postujem te i kao majstora... Cijenim i tvoje postova, a i avatar je tu ''tocka na i''... Stoga, ovo nemoj ni pitati vise... :D
Ono prvo, podcrtano i poboldano jos i drzi vodu. Svi znamo voziti, svi znamo izabrati, svi znamo kupiti auto.. Dobro - netko bolje zna, a nekoga boli kad skuzi kako su mu ga šušnuli i to bez vazelina. :lol:
Zelim samo, sarkasticno naravno :lol: dati savjet da to ne radis, a ako radis, da izaberes nesto sto je zdravo i ''ima fore i mesa za hrdanje'' - recimo nesto kao nakovanj ili ona ''kruska'' za lijevanje i topljenje sirovog zeljeza.
Jer, kompa moj... Da samo dodes tako kao Čola na granu  kazes:''Gdje ste pič...PIIIP!!!...e, stigo Zdravko Čolić...'' lijepo mozes na svog oldija maltene zaboraviti. Nazalost - sve zahvaljujuci nasim sluzbenicima.
Ako si ''privatna osoba'' a k tome jos i ''neinformirana'' ili pak samo ''neupucena u finese, cake i smicalice'' - mozes jedino imati spas ako sa sobom imas kantu do dvije Apaurina, Valiuma, Bensodina, Xsanaxa i Normabela. Pozeljno u veterinarskim dozama koje se koriste pri omamljivanju slonova, nosoroga, plavetnih kitova ili pak uljesura.
Tuzno je i zalosno sto ta ekipa zna raditi ''samo jedan posao'', odnosno sve sto je vanredno - nastaje frka i panika slicna kao kad:
a) medvjed razvali kosnicu
b) mravojed razvali mravinjak.
Cista matematika, cista multiplikacija, cisti diferencijalni racun i kombinatorika jer, recimo od tri sluzbenika i tri puta da radis isto dobiti ces vise kombinacija nego sto ima ona šifra-lokot za bicikl.
Naravno da sam sarkastican jer je tuzno da u ovoj drzavi nista ne funkcionira kako treba. Vec sam imao nekoliko postova na temu proba tablica i slicno. tri grada - tri nacina, svaki svoje pravilo ima. Plus,jedino na Krku nemozes prepisati auto bez ''sluzbene procjene'' - ma Boga ti... Da je to Dubrovacka republika ili pak San marino - shvatio bi. na koju foru tri grada mogu imati tri nacina za jednu stvar. Na koju foru tri granicna prelaza rade na tri razlicita nacina.
Ako se time ne bavis profesionalno - kao ''obicni covjek'' si ježio ježa u leđa. Moj je susjed isao kupiti stroj za radionicu pa ga ja na kraju, sirotog, vise dosao, maltene najam kombija i to sto je izgubio milion dana sto nije radio u servisu. Kad je dosao doma njegovi su ga izljubili i izgrlili ka da j' sedan misec naviga... :)
Mene isto interesira ''sta ce biti kad ce biti''... Bojim se samo da se ''koplikejšn'' sa špedicijom i uvozom ''na grani i carinskom terminalu'' ne preseli u neke zagusljive prostorije gdje kroz izbuseno staklo pokusavas objasniti teti koja nista ne cuje da si opet još jednom kupio biljege za zahjev za izdavanje biljega  i fotokopirao tlocrt susjedovog stana i predao na šalteru br. 7 godisnje izvjesce Šumarije Vrbovsko o količini sadnog materijala i količini žira kojeg su posadili prosle godine.
Drugim rijecima, moj deda... Zalosno je da kad bi dosao ovako na granu - pojela bi te lezarina, moj prika. Zato bi ti se isplatilo jedino uvesti kovacki nakovanj. Da ne istrune baš cijeli.
Ooo drzavo maćeho... Pa i kad ides na fensi-šmensi skijanje.. Neki granicni prelazi pustaju onu šerpurinu sarme, a neki ne. zavisno da li carinik ima hemeroide ili ne pa ili primi ili ne primi ''taksu i biljeg za prijevoz umotanog mesa u zastitnu ovojnicu od kiselog zelja'' u vidu kulenove seke.
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Ace_Rimmer

• Antique Member
« Odgovori #61 : 22 Listopada, 2012, 19:19:05 »
Koja stoka covjece,pa kolko samo papirologije,novca i ostalog moras utrosit.
Kao da uvozis rakete zemlja zrak.
Paraziti drzavni.
Peugeot 309 XLD,309XSi,406 2.OT,406 Coupe 2.0 16v

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #62 : 22 Listopada, 2012, 19:56:47 »
Jednom sam uvezao kombi i došao na granicu,nisam imao pojma što gdje kako i kome i sve su mi napravili za 15 min,nešto sam sitno platio i auto išao doma,poslije na carinskoj ispostavi u Jankomiru sam sve obavio u jednom danu,platio kod nekog lika sve kaj je trebalo i sve bilo ko podmazano i sve štimalo.E a drugi puta uzmem Alfu iz Svicarske,muke koje sam prošao,zajebavanja u mozak i izgubljenog vremena i poderanih cipela od same granice,pa nadalje,neću ni spominjat,uglavnom natezao sam se neka tri tjedna sa svim papirima,zato da se to više nebi ponovilo,rađe platim nekom,pa kolko košta,košta.

Offline MarxRi

• Antique Member
« Odgovori #63 : 22 Listopada, 2012, 20:33:52 »
Ajmo se samo malo koncentrirat na uvoz iz zemalja EU posto tu nastaju promjene i to je ono najinteresantnije (naravno samo auti 30+ godina).
Dakle:
1) Carine nema vec vise godina i nece je ni biti
2) PDV se sada placa i po mom shvacanju "carinske unije" me,a SANSE da ce se placat poslije
3) famozne trosarine (tu je problem)

Trosarine na uvoz oldtimera kada budemo u EU
to moze slobodno bit tema i za zaseban topic posto je to jeino bitno. Hoce li ih biti, kolike ce biti...tko ce procijenjivati auto u slucaju da bude potrebno itd.
SUTO BAGNA\' - SEMPRE TACA\' - NEVE IAZO  - STESO CAZO

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #64 : 22 Listopada, 2012, 21:00:54 »
Kako će biti trošarina na uvoz,kada uvoza neće biti,nema uvoza ako smo svi u jednoj uniji,jel tak,baš me zanima kak će nazvat to naplaćivanje harača.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #65 : 22 Listopada, 2012, 23:38:12 »
Citat: deda;347222
Kako će biti trošarina na uvoz,kada uvoza neće biti,nema uvoza ako smo svi u jednoj uniji,jel tak,baš me zanima kak će nazvat to naplaćivanje harača.

Vrrrrrrrrrlo jednostavno... :lol: Nazvati ce obrazac NN II P/A-85-ZKZK/5 i za njega ce biti potrebno platiti 100kn taksi da se moze priloziti obrascu NN OP-V/II TKT/2R za koji je potrebno opet platiti taksu i priloziti sto dokumenata od kojih svaki kosta - neku taksu. I na izrecenu cifru - ide porez od, ajde onako, od oka.. 18% vrijednosti auta, pa se to doda na cijenu, plus cestarina (u kojoj je vec i PDV plus cijena benzina koja vec u sebi ima i cestarinu i PDV ''na sve to zajedno'') i na to sve jos ide PDV. Time dobijes cifru na koju ti onda drmnu jos neki porez, plus jos neko drzavno davanje koje se zove porez na luksuz.
Nikakav problem.. Sve jasno. :lol: Joooj da mi je biti ministar kakav na dan-dva.. Pa makar i u Ministarstvu fekalija i otpadnih voda. :lol:
« Zadnja izmjena: 22 Listopada, 2012, 23:41:07 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Renegade

« Odgovori #66 : 22 Listopada, 2012, 23:58:04 »
Ulaskom u EU moci cete kupiti koji god auto pozelite - ako budete imali novaca. Moci cete to isto auto i dovesti u svoju garazu.
To je ono sto cete moci. Sad idemo na ono sto - necete moci.

Necete moci registrirati to vozilo PRVI put u Republici Hrvatskoj ukoliko to vozilo ne bude zadovoljavalo homologacijske uvjete na dan pristupa tehnickom pregledu, osim ako ne dobijete oslobodjenje od homologacije. Ukoliko se vozilo oslobodi od homologacije, moci ce biti registrirano i pusteno u promet na cestama jedino kao Povijesno Vozilo.

Davanja ce biti onakva kakva budu, nazvati ce ih nekako drugacije ali ce biti davanja. Poznavajuci ovu nasu administraciju.

Ako pitate kako cete to moci kupiti i dovesti bilo koje auto ali ga necete moci registrirati i kakve to ima logike, odgovor je - ima logike, nije protuzakonito i radi se u EU.

Ukratko receno
Onome tko je izmislio Facebook treba dat Nobelovu nagradu!
Svi su našli  misto di mogu srat do mile volje, a ja ih ne moram ni slušat ni čitat!

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #67 : 23 Listopada, 2012, 07:01:03 »
Ta homologacija je isto porez na bedake,još bi razumio da to treba za tip auta koji nikada takav do sada nije bio registriran u HR,ali ako takvih auta ima već kod nas,kakve logike ima da svako posebno mora to radit,jedini razlog je harač.

Offline Ace_Rimmer

• Antique Member
« Odgovori #68 : 23 Listopada, 2012, 08:07:33 »
Dovoljno je samo pogledat papire koje se dobiju pri pregledu u tehnickoj stanici,koje bljezgarije tamo pisu samo da sto vise deru.
Najjace mi kako je tesko nove americke aute,ako ne i nemoguce homologirat tu,jer kao ne zadovoljavaju nase standarde,jer mi smo ono,velesila hahaha.

Slazem se s dedom,da se tu radi o americkim pa ajde,to se mora homologirat jer imaju pola tog drugcije al europske...

Dok se nebudemo sami pokrenuli,samo ce lagano nastavljat ovi paraziti nabijat nove harače
Peugeot 309 XLD,309XSi,406 2.OT,406 Coupe 2.0 16v

Offline MarxRi

• Antique Member
« Odgovori #69 : 23 Listopada, 2012, 11:39:57 »
Zar nisu sva vozila prteko 30 godina oslobodjena homologacije ? ???

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #70 : 23 Listopada, 2012, 11:47:35 »
Jesu,al onda ide preko HROSa,a znaš kolko njima sve plačaš đinđe,minđe i pv tablice.

Offline Renegade

« Odgovori #71 : 23 Listopada, 2012, 12:15:59 »
Citat: MarxRi;347339
Zar nisu sva vozila prteko 30 godina oslobodjena homologacije ? ???

Nisu.
Tocnije receno, nisu automatizmom. Treba dobiti papiric zvan Oslobodjenje od homologacije.....

Homologacija sluzi kako se ne bi uvozilo svakojako smece iz bogatijih zemalja, kao sto je bilo devedesetih godina, do uvodjenja homologacije. Nismo jedini i iskljucivi u tome, u Belgiji se ne moze prvi put registrirati vozilo koje nema - elektricne podizace stakala......
Svi su našli  misto di mogu srat do mile volje, a ja ih ne moram ni slušat ni čitat!

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #72 : 23 Listopada, 2012, 12:50:48 »
Ma zezaš,zar i oldi?

Offline Renegade

« Odgovori #73 : 23 Listopada, 2012, 12:56:38 »
Citat: deda;347365
Ma zezaš,zar i oldi?

Oldi nije registriran kao vozilo za svakodnevnu upotrebu niti kod njih i za oldije vrijedi drugacije pravilo.

Offline MarxRi

• Antique Member
« Odgovori #74 : 24 Listopada, 2012, 07:41:19 »
Za oldije svugdje vrijede druga ravila zato nemojmo ovdje o novijim autima samo se zbrka uvodi.