Ako nekoga zanima procedura uvoza i otprilike troškovi, doduše ne radi se o oldtimeru ali eto.
Auto je kupljen u DE, 2008 godina, dizlo, Euro4 norma, 129g CO2, iskazan pdv, kataloške vrijednosti 44907kn
Procedura:
- Platio auto u autokući, dobio račun na kojem je iskazan PDV, dobio također COC što kasnije umanjuje troškove
- Pravac na izdavanje zollki - 195 ojra sa osiguranjem
- Pravac doma u hr i jedno desetak dana sam se po hr glupiral s tim autom na zollkama, niko me nigde nije ništ pital, a i da je auto je regan 15 dana na mene kolko je i rok kod nas da obavite carinske-trošarinske gluposti
- Nakon glupiranja pravac stanica za tehnički pregled koja radi i homologacije (info kod CVH) 625kn + 70kn biljega (tu morate imat COC prije spomenuti, ako ga ne dobijete s autom onda morate dić ga valjda kod uvoznika koji vas bude sigurno cepil s više stotina kuna, kolko čul 300-400)
- Nakon obavljene homologacije na carinu i to obavezno onu pod koju spadate prema mjestu prebivališta, ja se zajebo pa otišao u zg kad sam se tam našel, a u biti sam moral u KC. Na carini vam naprave kontrolu vozila popišu opremu i odrede katalošku vrijednost prema opremi godinu etc etc... e kad vam odrede katalošku onda dobijete troškovnik. Što u mom slučaju izgleda ovako:
- vrijednost: 44907kn
- do 100000kn vrijednosti 1% (Tablica 1) = 449kn
- 129gCo2 7% (Tablica 2) = 3144
- ukupno 3593kn
- uplatit u drzavni proracun na danu uplatnicu vratit se na carinu pa riješenje i na regu...
To bi bilo to... E sad još neke stvarčice... ako nemate iskazan PDV, a nemorate ga imat (primjer kupnje od fizičke osobe ili od autokuće koja prodaje auto za nekog) onda još plaćete dodatnih 5% od kataloške vrijednosti i ako je Euro3 norma onda mislim još 5% iako se ne sjećam tablice...
I BTW, ako idete bilo kam kupit auto i bojite se kaj neznate njemački ili neki drugi jezik (ja znam samo engleski, njemački neznam beknut), kad bilo kam dojdete zderite se glasno i jasno DOBAR DAN, ja plačam čevape ako vam netko sa istim ne odgovori... Potvrđeno u Francuskoj (Paris) i Njemačkoj (Munchen, Augsburg, Lindau) sve unazad mjesec dana :p