Samo daj....
Što se tièe drugog dijela pitanja, iskreno nemam pojma.... Ja pitam ekipu kad mi nešto zatreba.... Pa ako mi informacije nisu više potrebne jednostavno ih prebacim u Recycle bin :D
Što se prvog dijela tièe, postoji cijela filozofija i nauka oko samozatamnjujuæih stakala, odnosno fotosenzibilnih maski.... Prvo i osnovno, potrebno je znati da je staklo izraðeno od tekuæih kristala i da se za njegovo zatamnjivanje brine elektronika.... Tako da ukoliko doðe do ošteæenja istog, nema popravka, odnosno mora se kupiti novi panel.... Koji nije jeftin.... Nadalje, sukladno relevantnim normama, paneli se razlikuju po stupnju zatamnjenja, vremenu odziva ( brzina "zatvaranja" i "otvaranja" ), efektivnoj površini koja je kvalitetno zatamnjena, korištenim filterima ( UVA, UVB ), itd.....
Ukoliko se zavarivanjem baviš profesionalno, nije na odmet kupiti kvalitetnu masku ( cca. do 2000 kn ), meðutim za povremenu uporabu poslužit' æe i bilo koja kineska koje koštaju i ispod 500 kn..... Koje naravno imaju i hrpu mana....
Najèešæe senzori koji se brinu za "zatvaranje" maske nisu adekvatno smješteni u kuæištu i imaju mali kut upada svjetlosti, pa se zna desiti da se panel ne zatamni ako radiš negdje gdje je senzor djelomièno zaklonjen ili nije pod direktnim "udarom" svjetlosti el. luka..... Nadalje, paneli su obièno loše kvalitete, pa nisu ravnomjerno zatamnjeni prilikom rada.... Èitaj sredina je zatamnjena OK, rubovi jako loše..... I na kraju, veæina današnjih maski radi na baterije ( najèešæe Li-ion dugmaste ), smještene u panelu, koje ne traju vjeèno.... Ukoliko ne postoji dodatni foto panel koji æe ih nadopunjavati tijekom zavarivanja, one æe se kroz neko vrijeme isprazniti.... Za koliko vremena, teško je reæi.... Kod jeftinijih panela, iste su zatvorene u kuæištu, tako da je izmjena skoro nemoguæa bez ošteæivanja istog..... Znaèi jedina solucija je kupnja novog panela, kojeg æeš 'em teško naæi, 'em može koštati više nego nova maska.....