Autor Tema: Aparat za varenje  (Posjeta: 227277 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zeljko

• Senior member
    • http://www.chelichana.tk
Aparat za varenje
« Odgovori #75 : 30 Siječnja, 2009, 13:47:04 »
poz svima na forumu, stvarno je ovo odlicno mjesto za razmjenjivanje iskustava sa pravim znalcima i zaljubljenicima u automobile

Pred par dana kupio sam Iskrinog MIG170, stavio unutra 5kg žice 0,8mm, uzeo bocu co2 od 5 kg, messerov reducir ventil sa dva manometra...

i imam par pitanje:
na koliko bara treba boca biti napunjena i koliko litara u minuti plina mora izlaziti kroz pistolj ?

trenutno zavarujem neke profile od 2mm stjenke...

hvala

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #76 : 30 Siječnja, 2009, 15:08:14 »
Danas se boce pune na 200 bara....
EDIT : velike, za male nisam siguran....

A što se tièe protoka.....
Ovisno o tome gdje radiš ( vjetar, propuh i tako to ) i u kojem položaju radiš ( vertikalno, vodoravno, vodoravno u žlijebu, nadglavno ).... Ali u praksi je potrebno izmeðu 12 i 20 l/min.... Za veæe protoke, kod dužeg ( kontinuiranog ) rada preporuèa se upotreba grijaèa za plin ukoliko se radi sa protocima veæim od 20 l/min, jer u suprotnom dolazi do "zamrzavanja" redukcionog ventila.... Takoðer se nikako ne preporuèa zavarivanje sa protokom plina veæim od 30 l/min, u sluèaju jakog vjetra ( dolazi do vrtloženja plina unutar sapnice, povlaèenja zraka, što vodi do loše zaštite procesa i pojave poroznosti u zavaru ).....

Offline Risbo

• Antique Member
  • Spol: Muški
Aparat za varenje
« Odgovori #77 : 04 Veljače, 2009, 14:46:02 »
Ja recimo sa TIG-om zavarujem sa 6-8l/h èelik i 10-12 aluminij, al za MIG/MAG nisam siguran

Offline Ogi

• Senior member
    • http://www.tdm-oldmoto.com
Aparat za varenje
« Odgovori #78 : 04 Veljače, 2009, 16:55:08 »
Citat: Risbo
Ja recimo sa TIG-om zavarujem sa 6-8l/h èelik

E, tak je i meni najbolje, a ja si to sam sprobam ovisno kaj radim, jer kad ti se var pjeni, il ti se pojavljuje neka cudna nepravilnost, obièno je prvi korak, malo pojaèati plin i odma se vide efekti, bar je moje iskustvo takvo :(  a kod MIG-a(mag,co2 il kak ga veæ sve  zovu) mislim da treba malo više...

Brutalac

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #79 : 04 Veljače, 2009, 21:48:18 »
OK da ne dizem neke teme iz naftalina i da ne radim novu temu bez veze...zanima me di bi mogao odfurati aparat za varenje na popravak???
Jucer mi je riknuo i nemam blage veze kaj se desilo...a ne znam dal mi se isplati kupovati novi...??
Aparat je od Varstroja Varmig 1400... :?
Help?   :(

Brutalac

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #80 : 05 Veljače, 2009, 15:26:17 »
Kaj niko ne zna??  :?
Trazim po netu i nemrem nac nista u ZG... :(

Offline Ivan L

• Antique Member
Aparat za varenje
« Odgovori #81 : 05 Veljače, 2009, 18:14:41 »
Na mom garantnom listu naveden je:

Servus
dr. Ivana Novaka 32a
Cakovec
tel: 040 390 167
mail@servus.hr
http://www.servus.hr

Imaju li partnera u ZG, neznam.

EDIT: Okrenem list kad tamo...

G-plus d.o.o.
Seferova 4
Zagreb
tel: 01 2302 355
    www.youtube.com/ivanRACINGvideo

kljišča, fergić, karbić, jugić, svićice, lipnik puvalica, volan sa trubicom, turnić, kondić, đirometar, lendić, klišta, kavić, štangica, piganje,

Brutalac

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #82 : 05 Veljače, 2009, 21:58:34 »
Odlicno sutra zovem!!!  :bye:

Offline zeljko

• Senior member
Aparat za varenje
« Odgovori #83 : 09 Veljače, 2009, 12:57:23 »
jos jedno banalno pitanje od mene  :o

imam masku za zavarivanje, prastara je (preko 50god) i cijelo staklo je zaspricano i unisteno...

planiram si uzeti novu masku jer s ovom prakticki radim na slijepo, gledao sam u pevecu maske i stakalca i vidim da ima vise vrsta tih stakla, DIN10, DIN11 itd.. meni te oznake ne govore nista, ja bi uzeo neko koje je najsvjetlije, da dobro vidim, ne zavarujem puno, ali kad radim bitno mi je da vidim (a s ovom nista ne vidim)... zanimam me ko0ja je oznaka na tim staklima koja su namanje tamna ?

hvala

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #84 : 09 Veljače, 2009, 14:26:23 »
Broj oznaèava stupanj zatamnjenja stakla....
Kaže ovako :

9 i 10 - zavarivanje strujom 75-200A
11 i 12 - zavarivanje strujom 200-400A
13 i 14 - zavarivanje strujom veæom od 400A

Znaèi što je veæi broj, staklo je "tamnije".....
Po onome što si napisao i za što ti maska treba, kupi staklo 11....
Možeš probati i 10, ali iskreno ako su ti oèi zdrave i vid dobar, 10 æe biti presvijetlo... Barem je meni..... Iako je cijena stakla mala, pa nije skupo probati.... Iako se pazi zasljepljivanja kod dugotrajnog zavarivanja svjetlijim staklom.... Da ne bi bilo mazanja oèiju Bivacinom i stavljanja krumpira i obloga od kamilice  :D

EDIT : Obavezno kupi i "prozirno" staklo/a kada kupuješ tamno.... Ono se stavlja ispred tamnog i štiti ga od naljepljivanja prskotina.... Tako da promijeniš samo prozirno kada se "zaprlja" prskotinama..... To je potrošna roba.... A tamno staklo ti tada može trajati godinama.....

Offline Beri

• Senior member
Aparat za varenje
« Odgovori #85 : 09 Veljače, 2009, 18:52:31 »
Citat: sonny
Da ne bi bilo mazanja oèiju Bivacinom i stavljanja krumpira i obloga od kamilice  :D

E ovo nikad nisam sazno koja je mast. Znaèi bivacin.
Sjeèam se prije desetak godina prvih bolova u oèima i neprospavane noèi. I doðem ja do radione sav nateèen, a majstor se smije i dao mi je neku mast s èim sam namazo oèi i kao da sam sa ponovo rodio, pjeska više nema u oèima ponovo vidim, ne suze oèi. Od onda ništa bez maske. Ali sad znam kaj da drugima velim ak upadnu u "nevolju", a bilo je par situcija. :haha:  :haha:

Offline zeljko

• Senior member
Aparat za varenje
« Odgovori #86 : 09 Veljače, 2009, 20:41:03 »
Citat: sonny
Broj oznaèava stupanj zatamnjenja stakla....
Kaže ovako :

9 i 10 - zavarivanje strujom 75-200A
11 i 12 - zavarivanje strujom 200-400A
13 i 14 - zavarivanje strujom veæom od 400A

Znaèi što je veæi broj, staklo je "tamnije".....
Po onome što si napisao i za što ti maska treba, kupi staklo 11....
Možeš probati i 10, ali iskreno ako su ti oèi zdrave i vid dobar, 10 æe biti presvijetlo... Barem je meni..... Iako je cijena stakla mala, pa nije skupo probati.... Iako se pazi zasljepljivanja kod dugotrajnog zavarivanja svjetlijim staklom.... Da ne bi bilo mazanja oèiju Bivacinom i stavljanja krumpira i obloga od kamilice  :D

EDIT : Obavezno kupi i "prozirno" staklo/a kada kupuješ tamno.... Ono se stavlja ispred tamnog i štiti ga od naljepljivanja prskotina.... Tako da promijeniš samo prozirno kada se "zaprlja" prskotinama..... To je potrošna roba.... A tamno staklo ti tada može trajati godinama.....

stvarno ti puno hvala na sva pitanja das tako precizne odgovore ... kakva je opcija ona kaciga koja ima samozatamnjujuce staklo, jel i tamo ima razlike izmedju tih stakala ?

posto vidim da si iz rijeke, iskoristiti cu te jos malo... trenutno sredjujem garazu, (koja ce primiti audi 80 B2), ali jos sam na izradi radnog stola, polica, nosaca, bench press klupe i sl igracki... pa da te pitam gdje u rijeci najpovoljnije da kupim plasticne cepove za zatvoriti cijev ? i gdje je najjeftinija vijcana roba ?

:piva:

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #87 : 10 Veljače, 2009, 08:42:07 »
Samo daj....

Što se tièe drugog dijela pitanja, iskreno nemam pojma.... Ja pitam ekipu kad mi nešto zatreba.... Pa ako mi informacije nisu više potrebne jednostavno ih prebacim u Recycle bin  :D

Što se prvog dijela tièe, postoji cijela filozofija i nauka oko samozatamnjujuæih stakala, odnosno fotosenzibilnih maski.... Prvo i osnovno, potrebno je znati da je staklo izraðeno od tekuæih kristala i da se za njegovo zatamnjivanje brine elektronika.... Tako da ukoliko doðe do ošteæenja istog, nema popravka, odnosno mora se kupiti novi panel.... Koji nije jeftin.... Nadalje, sukladno relevantnim normama, paneli se razlikuju po stupnju zatamnjenja, vremenu odziva ( brzina "zatvaranja" i "otvaranja" ), efektivnoj površini koja je kvalitetno zatamnjena, korištenim filterima ( UVA, UVB ), itd.....
Ukoliko se zavarivanjem baviš profesionalno, nije na odmet kupiti kvalitetnu masku ( cca. do 2000 kn ), meðutim za povremenu uporabu poslužit' æe i bilo koja kineska koje koštaju i ispod 500 kn..... Koje naravno imaju i hrpu mana....
Najèešæe senzori koji se brinu za "zatvaranje" maske nisu adekvatno smješteni u kuæištu i imaju mali kut upada svjetlosti, pa se zna desiti da se panel ne zatamni ako radiš negdje gdje je senzor djelomièno zaklonjen ili nije pod direktnim "udarom" svjetlosti el. luka..... Nadalje, paneli su obièno loše kvalitete, pa nisu ravnomjerno zatamnjeni prilikom rada.... Èitaj sredina je zatamnjena OK, rubovi jako loše..... I na kraju, veæina današnjih maski radi na baterije ( najèešæe Li-ion dugmaste ), smještene u panelu, koje ne traju vjeèno.... Ukoliko ne postoji dodatni foto panel koji æe ih nadopunjavati tijekom zavarivanja, one æe se kroz neko vrijeme isprazniti.... Za koliko vremena, teško je reæi.... Kod jeftinijih panela, iste su zatvorene u kuæištu, tako da je izmjena skoro nemoguæa bez ošteæivanja istog..... Znaèi jedina solucija je kupnja novog panela, kojeg æeš 'em teško naæi, 'em može koštati više nego nova maska.....

imported_Gear

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #88 : 14 Veljače, 2009, 05:38:25 »
ljudi, prodaje se TIG za 3000kn i ne fali jedna nula u cijeni.

http://www.njuskalo.hr/oglas331922

Offline car f@n

• Veteran member
  • Spol: Muški
Aparat za varenje
« Odgovori #89 : 08 Ožujka, 2009, 21:07:31 »
Eto još par pitanja...
Oèekuju se cijenjeni odgovori.. :)

1. Koliko èesto servisirate vaše aparate za zavarivanje, èišæenje i baš servisiranje? Èitao sam neš upute od jednog varmiga pa piše da treba svakih 6. mj skinuti poklopce i dobro ispuhati..

2. Gledao sam u pevecu neki antistick sprej.  Naziv sam govori da spreèava ljepljenje.. E sad dali se njime prije zavarivanja pošprica ona dizna na pištolju pa da se kod zavarivanja niš ne lovi na nju, ili ?

3. Sprej koji se koristi ako se npr. spajaju 2 komada lima. Tim se sprejom pošpricaju samo rubni dijelovi limova koji se spajaju i onda može iæi var preko, sprej ostaje. Ako kužite kaj oèu reæi... Pa me zanima toèan naziv spreja i cijena...