Zma se bliži, sezona bokarenja dolazi kraju, pile se bruse za novu sezonu...., pa tako i ja krenuo u akciju polako. Odlučio sam pvečat "staju", da bi mi više konjeka stalo, pa će motor u bimmeru sa 2.5 narast na 2.8..., ali neće to biti ništa bez kemije, a ni kemije neće biti bilokakva. :D
Dakle, napravit ću M20B28 motor!
A kako?!!!
E točnije o tome ćete čitat kroz ovaj mjesec..., a za sada neke smjernice za neupučene u svijet bimmeraša...
Za ovu kemiju potrebna su dijelovi sa čak četri BMW-ova motora (bar u mojem slučaju), M20B20, M20B25, M50B25 i M52B28, od ovoga zadnjega uzmete radilicu, od prvoga klipnjače, dize sa M50b25, a sve ostalo od M20B25, dodate catcams 285/285 bregastu, malo supersprinta, jedan čip i žlica vegete, sve fino zamjesite, strpate lovu za nove dihtunge, ležajeve karike...., i stavite da se smjesa diže..., pa kroz mjesec dva imate M20B28 motor sa solidnih 220+ KS, a na oko običan stari 12 ventilac! :ghh:
Radi se polako, ali sigurno, skuplja se robica, dijelovi, te se priprema blok...
Izvađen jedan klip iz bloka, izmjeren cilindar sa komparatorom i odstupanje u DMT je minimalno, (zašto je bitno?! jer će sad klip ići niže u cilindar nego prije) dovoljno će biti lagano honovat prijelaz i ostaju standard klipovi samo idu nove karike! Gornjeg ruba gotovo ni nema, osjetise tek lagano pod prstima i to kad ga baš tražiš, klipovi su pici pici, utori karika ko novi, a bome nisu ni očešani sa desne strane kako znaju biti kad motor stoji nagnut na desno....
Eto blok, prvi cilindar je samo očišćen sa WD40 i papirom...

...a evo i robe koja se skupila

...slijedi rastavljanje ostatka i naravno pranje i čišćenje....
:gosp: