Autor Tema: R4 GTL - hobi projekt  (Posjeta: 43178 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline straight

Odg: R4 GTL - hobi projekt
« Odgovori #90 : 31 Svibnja, 2016, 18:06:35 »
Auto kao auto mi nije toliko interesantan ali tema ti je za 5 iako je Renault 4! Gušt je vidjeti sve te detalje tako pedanto odrađene i dokumentirane. Svaka čast. Ovo će definitivno dulje trajati nego tvornički. Uživaj u autu kad ga složiš do kraja. :perfeto:

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #91 : 01 Lipnja, 2016, 09:07:14 »
Auto je složen...  :klinac: I već se vozaaaaa...  :klinac:  :drinks:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline petak

« Odgovori #92 : 15 Lipnja, 2016, 13:42:34 »
Hvala ekipa na lijepim riječima....

Frik hvala ti na zamotanim poklončićima i slatkim ohrabrenjma tijekom rada na autu....I sad mi je slatko u ustima kad se sjetim kitkat-a  ;D

straight.....hvala na potpori iako ti auto i nije nešto....poštujem i cijenim.....Auto je "na cesti" već cca 4 miseca i vozi se svakodnevno, lokalno. oTklanjaju se dječje bolesti i uživa u svakom kilometru.

Nego da se vratim na temu

Dok je auto bio u Splitu i dok se limar vrijedno igrao s njom ja sam odrađivao neke druge pripreme.

Za ugradnju dijelova kad "auto" dođe nazad.

Krenuo sam od ventilacije i grijanja. Vrlo primitivan ali efikasan način ventiliranja i zagrijavanja kabine.

Daleko od današnjih sustava u modernim autima kad stisneš jedan botun i ona (ventilacija, grijanje, klima) sve odradi za tebe.

Ovdje se treba igrati sa prekidačima, polugicama.

dio sa ventilatorom kabine

Dio sa grijačem kabine.

U prirodi su ova dva dijela spojena i čine jedno tijelo.

Ventilator je skinut, očišćen i vračen nazad. Tu nije bilo nekog posebnog posla.....samo sam provjerio koliko lufta ima osovina ventilatora. Sve u nekim granicama tolerancije.

Zato je na grijaču kabine bilo posla.

Najprije sam skinuo ventil za "paljenje" grijanja

I rastavio ga.

Očistio

I složio nazad da čini cjelinu

Pa sam krenuo skinuti sam grijač

Obratite pažnju na količinu "smeča" na njemu

Očišćem izvana četkicom za zube i toplom vodom

Očišćen iznutra alkoholnim octom (da pojede kamenac i ruzinu)

Zaštićen i obojan u crno

A onda sam pokušao malo bolje te kanale izolirati da više zraka putuje kanalima nego što se rasipa na raznim spojevima i klapnama.

Izrada spužvaste izolacije oko grijača kabine

Staro, originalno

Materijal koji sam koristio je KFLEX izolaciju za ventilacijske cijevi velikih sustava.

Odlično odrađuje posao

Komad "spužve" (ne upija vodu, ne gori)

13mm debljine

Iskidano, namjerno malo veće nego je bilo

I postavljeno na mjesto

U istom tonu sam radio i brtve za klapne koj eusmjeravaju zrak na noge i na staklo

Rade u paru i pokretane su polugom

Gornje

Donja

Za ljepljenje sam koristio ljepilo u spreju i obličnim mi se pokazalo ovo

Pa sam sve skupa sklopio

Prednja strana

Stražnja strana

Ostalo je još i napraviti brtve oko spja ventilacije sa armaturom kuda se zrak usmjerava prema staklu

Korišteni su isti materijali

Još je ovo malo dotjerano kod same ugradnje u auto, ali poandta je da zrak neide van na ovom spoju

Kako sam bio u tom poslu onda sam na isti način obradio i ventilacijske otvore na tabli. Dva poklopca koji su spojeni direktno sa vanjskim zrakom

R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline petak

« Odgovori #93 : 15 Lipnja, 2016, 14:00:06 »
Slijedeće je bilo odraditi hladnjak motora na isti način.

Opran iznutra sa alkoholnim octom

Pa zaštićen za bojanje

MOja mala priručna "komora" za bojanje....da ne poserem sve oko sebe dok špricam bojom........

Gotovo

Nosač vantilatora je došao davnih dana sa galvanizacije i plastificiranja....Motor ventilatora je tu i pop zakovice  koje ga drže

Spojeno

Treba i ventilator ugraditi

Osigurač ventuilatora (iako ima još jedan s unutarnje strane

Ventilator i hladnjak skupa

Spojeni

Donji nosači za montažu na auto

Jednan nosač izbliza

Gornji nosači s kojim se hladnjak drži z apoprečni nosač u motornom prostoru.

Samo pripremljene vide i da stoji sve na vrpi

R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #94 : 15 Lipnja, 2016, 14:11:52 »

I rastavio ga.

Očistio

I složio nazad da čini cjelinu

Plaćam klopu u nekoj konobi po tvom izboru za tvoju kompletnu veselu obitelj plus nas troje, ako Bog da  :drinks: ako mi pokažeš da je itko osim tebe ikada ovo dirao, a kamoli rastavio-sastavio...  ;D  :rofl:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline petak

« Odgovori #95 : 15 Lipnja, 2016, 14:28:13 »
Jepipipipiga frik..... :nono:......takvu okladu nemogu dobiti i ti to znaš...  :aggressive:.....za kaznu ipak plačaš klopu.. ;D...čim dojdeš na Zrmanju (može i tvoj kotliČ proČ) :perfeto:

Nastavak priče dok imam volje

Na redu je poluga mjenjača i zamjena potrošenih vodilica.

Poluga mjenjača i vodilice (guma i plastika) Ovaj mali crni nosač stoji na poprečnom nosaču u motornom prostoru

Vodilice na spoju sa polugom koja ide direktno u mjenjačku kutiju

Posloženo....

Vodilice na poprečnom nosaču

Posloženo

Pa slaganje stupa volana zajedno sa pedalama kočnice i kvačila

Farbanje

Dio u autu koji drži pedale i ručice svijetala, brisača

Poluga koja se nalazi u motronom prostoru i spaja se sa letvom volana

Slaganje pedala kočnice i kvačila

Exploded view

Malo iz bližeg

Pedala kvačila  sa prihvatom za sajlu i kliznom piksnom

Pedala kočnice ( opruga, poluga koja stišće glavni kočioni cilindar i klizna piksna)

Posložene pedal i spremne za osiguranje

Završeno

Dijelovi stupa volana

I posloženo sve sa odvojenim vijcima za montažu u auto.

Pedale

Offline bubuleja

« Odgovori #96 : 15 Lipnja, 2016, 14:29:46 »
alo petak lito ide..kad če vožnja??
Adio mare

Offline petak

« Odgovori #97 : 15 Lipnja, 2016, 14:49:46 »
Bubuleja.......vozam se već 4 miseca....vrlo uspješno moram prizanti  ;D

Još samo malo za ovaj serijal

Malo sam se i oko stakala igrao.

Sva stakla na vrpi.

Odabir najboljeg okvira i gume....Okviri su još i u redu, ali guma u kojoj staklo stoji i klizi je jako loša i trebao bi ju zamjeniti...trenutno su stavljene najbolje koje imam, a dok ne skupim novce za nove gume tako će i ostati.

Plastični okvir

Okvir sa gumenom vodilicom

Staklo, okvir sa gumom i otvarač prozora

Otvarač sa svim svojim dijelovima (metalni dijelovi su galvanizirani)

Spojeno

Jedno staklo spremno za ugradnju

Velika muka mi je bio ( i ostao) grijač zadnjeg stakla kojeg sam pokušao popraviti u vlastitoj režiji

Instrument staklo i ispitivanje gdje su sve prekidi.....bilo ih je hrpu

Za početak je otpala stopica

Pokušao sam ju zalijepiti

Sa ovim sredstvom (Hvala Mata)

Ali nije sredstvo nije dovoljno jako da bi držalo stopicu.....odnosno dok ju ne diraš stoji, ali kad sam pokušao zataknuti konektor stopica je otpala isti tren.

S istim sredstvom sam i krpao puknute niti i za to je sredstvo odlično.....lako se radi, brzo suši (iako do puštanja struje kroz grijač bi trebalo ostaviti preko noči)

Za ovu epizodu dosta....

Nastavak nekad u budućnosti.....
Stojte mi dobro.....
Prijedlozi, prilozi  :biggrin2:, primjedbe, su i više nego dobrodošli

Offline beba

• Senior member
« Odgovori #98 : 19 Lipnja, 2016, 23:24:20 »
odlično :thmbup: brat mi je kupija neki dan r4 gtl sa tl masinom 1984 god auto je doslovno ko nov sto se limarije sasije tice jedino je iz vanka otučen ali nabavili smo sva vrata još nam fali samo hauba i livi blatobran

Offline petak

« Odgovori #99 : 04 Kolovoza, 2016, 21:17:46 »
Evo me nazad....opet sam dobio volju ispričati vam jedno poglavlje priče....

Dok sam se tako ja doma, u garaži igrao sa dijelovima koji će jednom biti ugrađeni u auto limar/pitur se igrao sa limarijom i spajanjem šasije i karoserije.

U jednom od posjeta slikao sam par slikica.

Prvi pogled

Drugi pogled

Motorni prostor

Spoj prednjeg unutarnjeg blatobrana i karoserije

Bočni pogled

Iz gepeka

Spoj šasije i karoserije ispod zadnjih sjedala

Hauba

Vrata

Gepek vrata

Offline petak

« Odgovori #100 : 04 Kolovoza, 2016, 21:45:58 »
Meni je i dalje ostala moja igra sa djelovima....

Ovaj put sam se bacio u "krojače"

Krojenje gumenih tepiha od 2mm debele armirane gume sa dodatnom izolacijom od 6mm Kflex spužve

Ljepljenje kflex spužve na gumu

Moram reći da sam se dobrano namučio naći "pravo" ljepilo koje će mi zalijepiti te dvije gume.

Ovo se pokazalo kao najbolje, iako i dalje nije 100% uspješno jer su se rubovi počeli odljepljivati,

Uzimanje kroja za unutarnju oblogu unutarnjih blatobrana u gepeku

Kroj

Sašiveni komadi ( šio mi je jedan lokalni majstor za brodske tende)

Šav

Obloge vrata sam također izolirao. Sa 13 mm debelom samoljepljivom kflex spužvom

A i sjedala su se morala obnoviti.

Središnji, karirani dio mi je meštar raskroio sa starih presvlaka, pa sam ih bacio u mašinu na pranje.

Pronađen je najbliži plavi skaj koji sam mogao kao zamjenu za originalni koji je od sunca i vremena postao skoro plastičan i pucao  čim bi se naslonio na njega.

Jedno mjesec dana sam "potrošio" na potragu i nabavku rubne trake koja ide na spojevima dviju površina od skaja.

Došla je iz Dojčlanda

Najveći problem je bio ustvari saznati točan naziv na engleskom ili njemačkom jeziku za ovu "stvar"

Offline bubuleja

« Odgovori #101 : 04 Kolovoza, 2016, 22:10:44 »
Ovo je ko kad sam skupljao slije..jedva cekam jos...ajmo jos dalje sta je bilo dalje...
Adio mare

Offline petak

« Odgovori #102 : 04 Kolovoza, 2016, 22:11:48 »
Pa sam se malo svijetlima pozabavio!

Moj prvijenac mi je prilkom rastavljanja htio pomoći "popraviti" auto pa je malim čekićem (od 10 deka) lagano kvrcnuo po faru, a far je naravno odgovorio jednom velikom crtom.po sredini stakla.

Našao sam ja drugi far ali me je zanimalo da li se staklo može zamjeniti....pa sam se malo igrao.

Skinuto staklo sa mog fara

Sa jednog fara kojemu je zrcalo bilo oljušteno sam skinuo staklo i zalijepio na sjenilo od mog fara.

Drugi far sa oljuštenim zrcalom

Ovo loše zrcalo sam pripremio i poslao jednom čovjeku koji izrađuje kuglice za borove da mi metalizira zrcalo. Čisto da vidim kako će posao biti napravljen za možebitni neki drugi put

Sliku vračenog sjenila nemam ali ispalo je jako dobro i mislim da bi moglo poslužiti ponovo kako sjenilo fara.

KUćište fara sa koje se šarafi za haubu

Pripremljeno za bojanje

Obojano

Isprobavanje

I svi dijelovi potrebni za ugradnju na auto

Ostala svijetla su bila u super stanju tako da sam ih samo dobro oprao, provjerio žarulje i spremio da čekaju ugradnju

Offline petak

« Odgovori #103 : 04 Kolovoza, 2016, 22:59:44 »
I za kraj večerašnje priče sam ostavio jedan detalj koji me je jako mučio i koji sam silno želio "ugraditi" u R4.

U cijelom pothvatu su mi ogromnu pomoć pružili kolege sa Renault foruma DraganST i CoupeRS....bez njih ja to nebi znao složiti

Daklem, radi se o uređaju za intervalno brisanje stakla...moderni auti to imaju pod normalno.....i imaju mogučnost promjene intervala brisanja na samoj ručici od brisača.

E to sam odlučio ugraditi  u R4.

Uređaj sam kupio u Chipoteci kao VELLEMAN KIT MK111 i u njemu dobiješ štampanu pločicu i sve potrebne dijelove. Uređaj je osmišljen na način da se ugradi negdje ispod armature s tim da se interval brisanja podesi jednom prije ugradnje i tako onda radi.

Mene to nije zadovoljavalo pa sam u PRIMOTRONIC-u uzeo mikropotenciometar koji sam planirao ubaciti u samu ručkicu.

Potraga je ptrajala jer sam trebao naći potenciometar odgovarajučim dimenzija.

Kolega COUPERS se velikodušnoponudio da mi polemi pločicu, a ja sam rado prihvatio jer moja vještina lemljenja nije na toj razini.

Kolega DRAGAN ST je pmogao da se sve skupa spoji na postojeću instalaciju uz uvijet da u bilo kojem trenutku taj KIT mogu isključiti i spojiti instalaciju kako je bila u originalu, kako je izašla iz tvornice.

Uređaj radi savršeno.

Kad mi je potenciometar na "nuli" onda imam "prvu" brzinu brisača kako i da uređaja nema, kako pomičem kolut na ručkici tako se mjenja vremenski interval brisanja, "druga" brzina  radi kao i prije.

Problem je jedino što potenciometar koji sam uzeo ima veliku skalu pa sa malim okretom na ručici dosta mjenjam vremenski interval brisanja.....trebao bi uzeti duplomanji potenciometar i zamjeniti ga i onda bi to bilo puno bolje.

Slijede sličice cijelog tog "kemijanja"

Ručica brisača

Skinuta kapa

Ispilan vrh kape koji će glumiti moj "kolut" za regulaciju

Otkinut metalni nosač jer mi smeta za ugradnju potenciometra

Ručkica u dijelovima

Provlačenje žica

Potenciometar zalemljen

Ljepljenje potenciometra unutar ručice sa vručom rastopljenom plastikom (bio sam malo skeptičan , ali se pokazalo kao dobar odabir)

Gotov proizvod

Testiranje prije ugradnje u auto...(hvala KUPEJAC na pomoći)

Cijeli uređaj nakon testiranja spreman za ugradnju

Žice sam namjerno ostavio jako dugačke jer u tom trenutku nisam znao gdje ću ga smjestiti ispod armature i kako ću to povezati sa instalacijom auta

Kasnije kad sam pozicionirao uređaj i znao točno koliko duge žice mi trebaju sam ih malo skratio pa to izgleda ovako

Ja sam super zadovoljan kako je ispalo....

Totalno je neprimjetno u autu i da Vam nisam rekao teško bi skužili da je uopće ugrađen u auto , a to mi je bila i ideja od početka

Toliko za večeras....do nekog drugog broja....stojte mi dobro.  :hi:

Offline beba

• Senior member
« Odgovori #104 : 06 Kolovoza, 2016, 22:42:55 »
odličan