Autor Tema: Polirati kanale u glavi motora ili ne?  (Posjeta: 28704 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

crank

• Gost
Polirati kanale u glavi motora ili ne?
« : 23 Siječnja, 2007, 15:48:21 »
Topic splitan iz teme: SUPRE mk3 aiiight!
Edit By Kile

Crank je rekao:

poliranjem usisa se ne dobija nista...

mrgud

• Gost
« Odgovori #1 : 23 Siječnja, 2007, 15:54:49 »
Citat: crank
poliranjem usisa se ne dobija nista....

ma naravno...  :bye:

nemojte mi se ni upuštat u tu raspravu jer necete opstat nosom iznad vode 3 sekunde... ;)  
Powered by Dr Fluent Gambit  :o

crank

• Gost
« Odgovori #2 : 23 Siječnja, 2007, 16:00:07 »
ispuh sto gladji usis malo grublji papir 80

citao na mnogim ozbiljnijim forumima i knjigama

http://www.gcroft.com/page2.html

Offline kile

« Odgovori #3 : 23 Siječnja, 2007, 16:06:13 »
2 crank i mrgud; volio bih cuti argument jednog i drugog, u vezi poliranja usisnih kanala. 8)

Jedan od vas dvojice je po mojem mišljenju u pravu, ali ja se necu upuštati u raspravu, buduci neka moja saznanja nisu osobno isprobana, vec su to iskustva mnogih drugih.

Samo me ukratko zanima zašto jedan misli da je bolje da su stjenke kanala glatke, a drugi da su hrapave. (govorimo samo o poliranju. Ne o promjeni dimenzija kanala).

crank

• Gost
« Odgovori #4 : 23 Siječnja, 2007, 16:10:22 »
dao sam argument eto ti link dole pa citaj ,to je samo jedan ne da mi se traziti,kad budem imao vise vremena naci cu
ali tu pise uopsteno
ja to nisam izmislio nego procitao,a i taj covjek nije sarlatan vec je cijenjen u svijetu

mrgud

• Gost
« Odgovori #5 : 23 Siječnja, 2007, 16:12:26 »
ispuh sto gladji usis malo grublji papir 80

citao na mnogim ozbiljnijim forumima i knjigama

aha... zaboravljaš samo jednu stvar, a to je gdje se odvija ubrizgavanje, a i ako to uzmeš u obzir, opet dolazimo na "može i ne mora"...

Ja sam to radio 3 puta i svaki put je donjelo fajn rezultate... ;)

Inace- kako to kaže poštovani prof Mahalec- na uredivanju kanala na motorima starijim od 90-ih može se optimizirati strujanje i pri tome dobiti 10% snage... pa sad... hm... supra ima 190- 200ks zavisno od izvedbe i opreme (klima ili ne) pa 10% i nije slim... jel...

Gubici strujanja se moraju smanjiti na minimum... a vrtloženje (dnosno bolje mješanje smjese se treba postici geometrijom usisa a ne hrapavoscu... (probaj na motoru koji ima 10-20kkm gurnuti prst u kanal... u svim tim malim utorima imaš smeca, masnoce i slicno... ) MIRROR SHINE je ono što se traži... ;)

crank

• Gost
« Odgovori #6 : 23 Siječnja, 2007, 16:15:39 »
bitnije ih je rasiriti i to pravilno ,nego polirati,eto vidis koliko si citao....
a smece se hvata i na mirror shine
u glavi je 90% svega
vaznija je komora nego usis jer se u njoj desava ono glavno,a sacekacemo mrguda da nam objasni kvenc zonu i vrtlozenje smjese u komori

FiatGroup

• Gost
« Odgovori #7 : 23 Siječnja, 2007, 17:38:15 »
Crank je u pravu, mozda ga ne razumijte.

Uglavnom kako ispupcenja na cesti (lezeci, vibracione, rupe itd) i krivi zavoji koji krivo leze  smetaju automobilima tako i zraku koji putuje u cilindar skro pa isete stvari smetaju.

grub asfalt ravan pravilan i dobar nagib zavoja je povoljan grubi; to nas drzi...
aero dinamika je pozeljna ( kao kod ispuha ispuh) ravne glatke povrsine... sve samo klizi...

Da li sam bi dovoljno prost kod objasnjavanja.

mrgud

• Gost
« Odgovori #8 : 24 Siječnja, 2007, 00:17:04 »
bitnije ih je rasiriti i to pravilno ,nego polirati,eto vidis koliko si citao....
a smece se hvata i na mirror shine
u glavi je 90% svega
vaznija je komora nego usis jer se u njoj desava ono glavno,a sacekacemo mrguda da nam objasni kvenc zonu i vrtlozenje smjese u komori

u ovo kasnije poopcavanje i usporedivanje sa zavonima ne želim ni ulaziti, NHF...

2 crank- internet mehanicari su najbolji... kume vidim da si nacitan, pa ti meni reci što je snaga i kako ju povecati?

Da li se slažeš sa time da je snaga time veca što je veci rad obavljen u manjem vremenskom intervalu?
Nadalje, da li se slažeš da je rad tim veci što je veca energija?
Da li je se veca toplinska energija (ergo kasnije i rad) oslobada iz više zraka i više kisika?

Ako je tvoj odgovor da na sva pitanja, onda ajmo ovako razmisliti...

Manji promjer- manje zraka u jedinici vremena (GOVORIMO O N/A iliti atmosferskom motoru)
veci gubici strujanja- manje zraka

Dakle, da privedemo raspravu kraju, ukoliko ispoliraš usis i povecaš promjer a da time ne narušiš geometriju (nego je i poboljšaš), dobiti ceš više zraka u cilindar u jedinici vremena. Pri strujanju preko hrapave površine veci su gubici strujanja i dolazi (ako je ubrizgavanje neposredno pred usisni ventil, kao što je to ovdje i slucaj) do NEPOTREBNOG vrtloženja...

Tvoj komentar veže se SAMO na sustav sa ubrizgavanjem goriva (ili rasplinjacem), odnosno kada SMJESA putuje do ventila kroz usis. Zašto? Zato što je to teorija da ce s hrapavijom površinom biti bolje raspršivanje goriva u zraku i smjesa ce bolje izgarati. I tu si u pravu, to ljudi tvrde, da, ali da li je to itko dokazao da je to super? Rijetko tko...

Zašto su tubice od throtle bodia sjajne ko pesija jajca a ne hrapave?
Zašto je zaklopka gasa i kanali u rasplinjacu glatka(i)?
Kanali u standardnim NOVIM automobilima (motorima) su i dalje hrapavi, da, ali ne zbog toga što je to bolje, vec zato što je jeftinije... ;)  
Vidio sam kanale na Škodi grH12 koja je trenutno u HR prvenstvu na brdu 1. u grupi i u klasi, vidio sam kanale na ST autu za brdo, u krajnjoj liniji imao sam to prilike osjetiti na vlastitom motoru i po meni je to nacin broj 1.

summary
Da bi povecao snagu trebaš povecati rad. Rad ceš povecati oslobadanjem više energije. Dovedeš li više molekula kisika (zraka) u cilindar možeš u njemu spaliti i više goriva... Zaboravi na trenutak koliko je gorivo raspršeno i koliko ce se kvalitetno zapaliti...  ;)
jesam li što zaboravio?

ne da mi se pisati formule... :shock:

PS
da, slažeš li se da se cestice prljavštine više hvataju na hrapavu površinu nego na glatku? :)

FiatGroup

• Gost
« Odgovori #9 : 24 Siječnja, 2007, 09:10:32 »
Nemoras komentirati... ali vjerojatno ne zelis ni shvatiti neke stvari..

Da li ti shvacas tko i sto je Guy CRoFT ? vjerojatno ne..
Zalim te.

Zaista je puno faktora bitno ali najglavnije faktor je volumetricka efikasnost - punjnje.. a poliranjem kanala na nacin koji ti razmislas nisi ni jedan korak blizu rada i filozofiji koja je dokazana u svijetu od strane GUy Crofta.

Ti si samo slatkorijecivi trgovac...

Savjetujem ostalima koji imalo znaju engleski jezik... proucite malo forum Guy Crofta, lako je dokuciti istinu... Priznati samo najbolje.

Offline kile

« Odgovori #10 : 24 Siječnja, 2007, 09:11:51 »
2 crank i mrgud; i jedan i drugi imate dobre argument o kojima bi se dalo još raspravljati, al evo da i ja kažem nešto.

Kažeš mrgud da treba povecati promjer kanala kako bi se u jedinici vremena dobilo više zraka, jer to znaci i više snage. Tocno, ali samo pod jednim uvjetom; da je povecan promjer i svega onoga što je prije kanala u glavi. Usisnih grana i fergazera npr.

Ostane li to isto, a kanali su povecani, desit ce se nešto suprotno venturijevom efektu. Umjesto vece kolicine zraka, kolicina ce ostati ista jer je ogranicena samim promjerom na ulazu u fergazer, tj. difuzorima, a ono što je je još gore, smanjit ce se pritisak zraka i brzina kojom on ulazi u cilindre. Jer zrak putuje iz manjeg promjera u veci umjesto obrnuto.

Neka me netko ispravi ako griješim.

FiatGroup

• Gost
« Odgovori #11 : 24 Siječnja, 2007, 09:15:36 »
Vjerojatno ti isto nije jasno da najbolji auti u hr bas i nisu za odmjeravati a kamoli usporedjivati...
Da li si ti vidio motor od KARLA iz njmacke... GOLF I 1.6 16V atmo 260HP...

Zrak se nesmije ljepiti na stjenke cilindra.. ( polirano do staklene povrsine; bolje nego tvornicka povrsina)

Za bolje efekt je hrapavija povrsina koja izaziva mikro turbolencije....

FiatGroup

• Gost
« Odgovori #12 : 24 Siječnja, 2007, 09:18:13 »
Bravo Momak.  :bravo:

Offline kile

« Odgovori #13 : 24 Siječnja, 2007, 09:22:54 »
Ma sve je to samo fizika i mehanika.
Nema tu puno mudrosti.

Jedini i pravi tuning je kad se sve radi u kompletu.
Ne možeš raditi samo odredene djelolove, a ostale zanemariti. Napraviš više sranja nego koristi.

Tihy

• Gost
« Odgovori #14 : 24 Siječnja, 2007, 10:28:55 »
Citat:
Zaboravi na trenutak koliko je gorivo raspršeno i koliko ce se kvalitetno zapaliti... wink

miro al ja mislim da je i ovo jedan bitan faktor, jer sto je gorivo bolje rasprseno bolja je i ucinkovitost njegovog sagorjevanja, tak ja to bar gledam...