bitnije ih je rasiriti i to pravilno ,nego polirati,eto vidis koliko si citao....
a smece se hvata i na mirror shine
u glavi je 90% svega
vaznija je komora nego usis jer se u njoj desava ono glavno,a sacekacemo mrguda da nam objasni kvenc zonu i vrtlozenje smjese u komori
u ovo kasnije poopcavanje i usporedivanje sa zavonima ne želim ni ulaziti, NHF...
2 crank- internet mehanicari su najbolji... kume vidim da si nacitan, pa ti meni reci što je snaga i kako ju povecati?
Da li se slažeš sa time da je snaga time veca što je veci rad obavljen u manjem vremenskom intervalu?
Nadalje, da li se slažeš da je rad tim veci što je veca energija?
Da li je se veca toplinska energija (ergo kasnije i rad) oslobada iz više zraka i više kisika?
Ako je tvoj odgovor da na sva pitanja, onda ajmo ovako razmisliti...
Manji promjer- manje zraka u jedinici vremena (GOVORIMO O N/A iliti atmosferskom motoru)
veci gubici strujanja- manje zraka
Dakle, da privedemo raspravu kraju, ukoliko ispoliraš usis i povecaš promjer a da time ne narušiš geometriju (nego je i poboljšaš), dobiti ceš više zraka u cilindar u jedinici vremena. Pri strujanju preko hrapave površine veci su gubici strujanja i dolazi (ako je ubrizgavanje neposredno pred usisni ventil, kao što je to ovdje i slucaj) do NEPOTREBNOG vrtloženja...
Tvoj komentar veže se SAMO na sustav sa ubrizgavanjem goriva (ili rasplinjacem), odnosno kada SMJESA putuje do ventila kroz usis. Zašto? Zato što je to teorija da ce s hrapavijom površinom biti bolje raspršivanje goriva u zraku i smjesa ce bolje izgarati. I tu si u pravu, to ljudi tvrde, da, ali da li je to itko dokazao da je to super? Rijetko tko...
Zašto su tubice od throtle bodia sjajne ko pesija jajca a ne hrapave?
Zašto je zaklopka gasa i kanali u rasplinjacu glatka(i)?
Kanali u standardnim NOVIM automobilima (motorima) su i dalje hrapavi, da, ali ne zbog toga što je to bolje, vec zato što je jeftinije... ;)
Vidio sam kanale na Škodi grH12 koja je trenutno u HR prvenstvu na brdu 1. u grupi i u klasi, vidio sam kanale na ST autu za brdo, u krajnjoj liniji imao sam to prilike osjetiti na vlastitom motoru i po meni je to nacin broj 1.
summary
Da bi povecao snagu trebaš povecati rad. Rad ceš povecati oslobadanjem više energije. Dovedeš li više molekula kisika (zraka) u cilindar možeš u njemu spaliti i više goriva... Zaboravi na trenutak koliko je gorivo raspršeno i koliko ce se kvalitetno zapaliti... ;)
jesam li što zaboravio?
ne da mi se pisati formule... :shock:
PS
da, slažeš li se da se cestice prljavštine više hvataju na hrapavu površinu nego na glatku? :)